IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
България
12:29 | 23 август 2015
Обновен: 02:25 | 6 май 2024

Уникален дървен саркофаг на 2500 г. в Белица

В него е бил погребан богат тракиец

По материала работи: Деян Михайлов
Уникален дървен саркофаг на 2500 г. в Белица

Уникален дървен саркофаг отпреди 2500 години, в който е бил погребан знатен тракиец, е един от най-интересните експонати в музея в гр. Белица.

 
Саркофагът на конника, както е познат, е единственият по рода си на Балканите - доколкото ми е известно, преди време по нашите земи е намерен още един, но той е бил в много лошо състояние и е било невъзможно да бъде реставриран и съхранен, разказа пред репортер на БТА уредникът в музея Исидор Банков.
 
В двете експозиционни зали на отдела по археология в музея са намерили място и други интересни находки от различни археологически обекти на територията на община Белица. Освен от тракийското погребение в м. Белишка чука, разположена на 3 км от Белица, са показани експонати и от неолитното селище в местността Равен, тракийското светилище в село Бабяк, м. Петрева църква над село Горно Краище, м. Темницко, която се намира на 12 км от Белица и на 2 км от Парка за реадаптация на танцуващи мечки в Рила планина. 

В първата зала са изложени експонати от неолита, находки от тракийски светилища и надгробни могили, а във втората - уникалният дървен саркофаг на конника. В него са намерени и останки от костите на кон, който е бил погребан заедно със стопанина си - за да му служи и в отвъдния живот, както са вярвали тракийците.

Етнографската изложба отразява местния бит и култура на населението в общината. В една от залите е разположена изложба-базар на изделия от местни традиционни занаяти - дърводелство, тъкачество, плетачество, предачество, т. нар. вапцуване или боядисване с естествени материали, воловарство, доганджийство, пчеларство, бозаджийство, варене на сапун, иконопис. 

Интересът на посетителите привличат и залите "Възраждане", "Съвременна Белица", художествената галерия. Музеят през годините е бил домакин и на много временни изложби.

Началото на музейната сбирка в Белица е поставено през 1968 г., разказа дългогодишният читалищен деятел от Белица Мая Падарева. Тя не пропуска да отбележи приноса за създаването на музея на местния краевед Стоил Кошов.

Пъроначално сбирката се помещава в сградата на читалище "Георги Тодоров - 1885". През 1995 г. сбирката е преместена в нова сграда, която е специално построена за тази цел. В сградата на музея, на която неотдавна бе извършен ремонт по проект на общината, е разположен и Информационният център за туристическа, бизнес и културна информация, допълни Падарева.

Коментари

Новини Варна