IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
10:16 | 24 август 2015
Обновен: 23:17 | 22 април 2024

Софиянка спечели битка със Столична община

Глобилия неправомерно в градския транспорт

По материала работи: Деян Михайлов
Софиянка спечели битка със Столична община

Победа в съдебната битка на две инстанции срещу Столична община регистрира софиянка, която е била неправилно санкционирана с акт за 100 лв. заради нередовен билет за градския транспорт.

Съдебната драма излиза наяве с решение на Административен съд -София, от средата на миналия месец, с което магистратите уважават жалбата на Светла В. и отменят наложеното й наказателно постановление от 100 лв.

 

История


Случката, заради която е глобена жената, е до болка позната на пътуващите в столичния градски транспорт. На 16 януари 2014 г. госпожата е пътувала с автобус номер 11 по посока жк „Овча купел", става ясно от документите в съда. Тъй като автобусът е препълнен, жената е помолила хората пред нея да продупчат билетчето й. След като в претъпкания рейс се качват контрольори, те установяват, че билетът на жената е нередовен, при което тя им обяснява, че не го перфорирала лично, а е предаван от ръка на ръка. От съдебния протокол става ясно, че софиянката не вижда добре и тъй като в автобуса е претъпкано, не е имала възможност да си сложи очилата, за да проследи със собствените си очи пътя на билета до перфоратора и обратно. Въпреки това контрольорите я свалят на следващата спирка, тя доброволно си дава личните данни, но отказва да им плати на ръка 20 лв. за „билет за нередовни пътници" и те й съставят акт.

Битка

Битката на жената срещу акта продължава година и половина и минава през две съдебни инстанции. В Софийския районен съд решението е, че глобата е заслужена и трябва да се плати. Обжалването пред Административен съд - София, обаче претърпява интересен обрат. Мотивите на адвоката са дежурните, с които се обжалва акт, а именно, че ЦГМ няма статут на административен орган по АПК и не може да съставя актове, освен това глобата е трябвало да бъде 20 лева. Представителят на Столична община отстоява тезата, че решението е правилно и законно, любопитното е, че прокурор от СГП моли жалбата да бъде оставен без уважение като неоснователна и недоказана. Съдиите обаче преценяват, че жалбата е допустима и дори отменят решението на първа инстанция, но не по мотивите на адвоката на глобената. Оказва се, че от общината не са си свършили работата, тъй като в акта е записано, че жената е нарушила три точки от Наредбата за градския транспорт, а наказателното постановление не фигурира. Освен това никъде не е описано, че тя е отказала да си купи билет за нередовни пътници, което по принцип е поводът да й се състави акт от 100 лв. Така въпреки решението на районния съд и мнението на прокуратурата, на втора инстанция жената е оправдана, актът е отменен, като при това решението е окончателно, съобщава "Телеграф".

 

Коментари

Новини Варна