IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
13:20 | 30 август 2015
Обновен: 10:46 | 18 май 2024

Трябва да ни е срам от участието ни в трафика на хора!

У нас няма омраза към бежанците, твърди Меглена Кунева

По материала работи: Деян Михайлов
Трябва да ни е срам от участието ни в трафика на хора!

Трябва да изпитваме срам, че българи са замесени в трафика на бежанци, заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева пред БНР.

Тя коментира случая с откритите мъртви 71 сирийски имигранта, в чийто трафик се смята, че са участвали българи. 

"Това е факт и на него няма как да му бъде обърнат гръб. Участвали са българи и това е срам за нас, но има и друго. Има българи, които се грижат за бежанците и мога да дам пример за десетки българи", допълни Кунева.

По думите ѝ прави чест на българското общество, че то не проявява омраза срещу бежанците.

"Аз се срещнах с лекари, които дават доброволен труд в лагерите след нощните си дежурства и въпреки натовареността си", посочи вицепремиерът. По думите ѝ е много важно да бъде осъзната цялостната ситуация с бежанците и обществото и държавата да се противопоставят срещу тези, които се опитват да печелят от трагедията на човешки съдби.

Меглена Кунева говори и за забавянето на движението по българските граници и проверките.

"Проверка трябва да има. Ние говорим за човешката страна на трагедията и необходимостта от съпричастност и солидарност. Ако в един момент се окаже, че през този поток от бежанци има и филтрирани хора, които влизат на територията на Европа с терористични цели, тогава обществото няма да прости едно недоглеждане".

"Властите трябва да бъдат безупречни по отношение на проверките за сигурност", допълни тя.

Коментари

Новини Варна