IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
10:35 | 27 октомври 2015
Обновен: 03:56 | 30 април 2024

ПУДООС отчете работа по закриване и рекултивация на стари общински депа

Сключените между ПУДООС и общините договори са на стойност 84 515 802,60 лв

По материала работи: Деян Михайлов
ПУДООС отчете работа по закриване и рекултивация на стари общински депа

Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ представи напредъка в работата си по проект за закриване и рекултивация на стари общински депа за битови отпадъци. 

От сключени договори с 36 общини, напълно изпълнени са всички дейности по закриването и рекултивацията в 2 общински депа. В други 22 депа е завършена техническата рекултивация. Останалите 14 депа са в процес на изпълнение. 

Изпълнителният директор на ПУДООС Ренета Георгиева обърна внимание, че срокът за довършване на дейностите по проекта приключва на 31 октомври 2015 г. и прикани общините – бенефициенти по договорите да ускорят работата по строително-монтажните работи, бяха обсъдени сроковете и необходимите документи за отчитане и разплащане на извършените дейности.

Към настоящия момент сключените между ПУДООС и отделите общини договори са на обща стойност 84 515 802,60 лв, като от тях разплатените средства са в размер на  42 893 806,92лв. Предвидената за рекултивация обща площ е 1590 дка.

36-те общини, с които ПУДООС има сключени договори и осигурено финансиране са: Столична община, община Раковски, община Калояново, община Каспичан, община Елхово, община Самуил, община Разград, община Цар Калоян, община Сухиндол, община Кубрат, община Угърчин, община Хитрино, община Борово, община Костинброд, община Симеоновград, община Козлодуй, община Кнежа, община Русе, община Летница, община Сливо поле, община Царево, община Приморско, община Чипровци, община Силистра, община Каолиново, община Велики Преслав, община Главиница, община Тополовград, община Чепеларе, община Бяла Слатина, община Оряхово, община Върбица, община Исперих, община Свиленград, община Драгоман, община Димитровград. 

Финансирането на проект „Изпълнение на дейности по закриване и рекултивация на общински депа за битови отпадъци на територията на Република България, които не отговарят на нормативните изисквания“ е в размер на 97 627 253,99 лв., от които 82 983 165,89 лв. от Европейския фонд за регионално развитие и 14 644 088 лв. от Държавния бюджет на Република България. 

Проектът ще подпомогне и изпълнението на специфичните стратегически цели и решаването на проблема свързани със съществуващите депа за битови отпадъци, които не отговарят на изискванията на законодателството, както и подобряване управлението на нерегламентираните сметища за битови отпадъци, като следва да се обърне внимание, че ОП “Околна среда 2007-2013 г.” приоритетно е насочена към постигане на съответствие с изискванията на Европейското и национално екологично законодателство.

Коментари

Новини Варна