IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
10:31 | 13 март 2016
Обновен: 07:16 | 12 май 2024

Имаме подкрепата на Австрия за бежанците

Ще ни помагат с персонал и техника за границите

По материала работи: Слав Велев
Имаме подкрепата на Австрия за бежанците

Блиц-посещението на австрийските министри на вътрешните работи и на отбраната Йохана Микъл-Лайтнер и Хайнс Петер Доскоцил в България в събота е централна тема на медиите в Австрия, информира dnes.bg
 

Те подчертават заявената готовност за оказване на "пълна подкрепа" на българския министър-председател Бойко Борисов в позицията му за бежанската криза. 
 

Предвид срещата на върха следващата седмица двамата министри са единни по въпроса, че е необходимо България да бъде равнопоставена на Гърция в споразумението, което предстои да бъде подписано между ЕС и Турция относно миграцията, посочват медиите.
 

Австрийски вестник припомня за писмото на Бойко Борисов до председателя на Европейския Съвет Доналд Туск. Австрия подкрепя становището на Борисов, пишат изданията и цитират изявленията на австрийския министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил: "Това, което е валидно за Гърция, трябва да е валидно и за България". 

 

Вестниците изтъкват и подкрепата на тази линия и от Йохана Микъл-Лайтнер, която утре ще изпрати писмо до Европейската комисия с всички съображения и условия относно сделката с Турция, която се очаква да бъде сключена идната седмица. По думите на министърката тема на писмото са човешките права и свободата на словото, които Микъл-Лайтнер окачествява като "изключително съмнителни".
 

В близко бъдеще Австрия ще организира заедно с България полицейска конференция, за участие в която ще бъдат поканени всички балкански държави включително Гърция, Германия и държавите от Вишеградската четворка. Домакин на срещата ще е българската страна. Целта на конференцията е да се дефинират нуждите за осигуряване на границите и успешна борба с нелегалния трафика на мигранти.
 

Австрия ще окаже помощ на България с персонал и техника за осигуряване ефективност на граничните контроли. 
 

Ханс Петер Доскоцил е поканил българския си колега да участва в срещата на министрите на отбраната на централноевропейските държави, която ще се състои в края на месеца и ще разгледа конкретните искания за осигуряване на общата гранична отбрана.

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна