Варна 13°
fallback
България
16:26 | 17 май 2016
Обновен: 21:33 | 21 април 2024

Ветото на президента мина първата бариера

БСП и ДПС зад Плевнелиев, ПФ - против, ГЕРБ се чудят

По материала работи: Слав Велев

Ветото на президента върху правилата за гласуване в чужбина мина през правната комисия в парламента. Депутатите в нея решиха да върнат Изборния кодекс за ново обсъждане. Окончателното решение ще бъде взето утре в пленарната зала.

Против ветото на президента гласуваха само двама депутати – тези от Патриотичния фронт. В подкрепа на държавния глава вота си дадоха двама избраници от БСП и един от ДПС. Седем от ГЕРБ, РБ и БДЦ се въздържаха.

Президентското вето мина на фона на предупрежденията от страна на Патриотите, че ако то бъде прието, те ще оттеглят подкрепата си за властта.

Според депутатите на Красимир Каракачанов и Валери Симеонов трябва да има ограничения за гласуването от чужбина заради опитите на Турция да се меси в изборния процес.

За да не успее ветото, срещу него трябва да гласуват минимум 121 депутати. Патриотите имат само 18. Заедно с ГЕРБ и РБ те могат да имат 124 гласа. В РБ обаче мнозинството подкрепя ветото на президента. ГЕРБ все още нямат официално решение как да гласуват.

За довечера има насрочени разговори между трите партии в мнозинството, след които ще станат ясни официалните позиции при управляващите.

Dnes.bg

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback