IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
16:44 | 30 май 2016
Обновен: 19:13 | 4 май 2024

Главната инспекция по труда издаде два акта на "Арсенал" АД в Казанлък за инцидента от 25 април

Наложен е принудителен "специален режим“ в цех на Завод 3

По материала работи: Пламен Янков
Главната инспекция по труда издаде два акта на "Арсенал" АД в Казанлък за инцидента от 25 април

Главната инспекция по труда е наложила принудителен "специален режим“ в цех на Завод 3 в "Арсенал“ - Казанлък след инцидента от 25 април, при който загинаха инженер и един монтьор. Това съобщиха за "Хоризонт“ от инспекцията.

 

Проверката е установила, че в авариралата преса е имало барутна маса, което е създало сериозна и непосредствена опасност за живота на работниците, дори при ремонта и извеждането ѝ от експлоатация. Затова инспекцията е наложила принудителна мярка за въвеждане на специален режим за безопасна работа при разписани конкретни организационни и технически мерки със срокове и отговорници, за да се избегнат други инциденти при ремонта на пресата. По време на проверката работодателят не е представил на контролните органи документ, от който да е ясно, че работното оборудване в обекта е било почистено, както изискват инструкциите и правилата за безопасна работа, затова е издаден акт. Заради липсата на информация в инструкцията по безопасност при извършването на операцията "Обезводняване на барутни маси“ за предвидими ненормални ситуации на работодателя е издаден друг административен акт.

 

Екип от следователи и прокурор продължават разследването на инцидента в мъглижкия Завод 4 на "Арсенал“ от 27 май, завършил със смъртта на 52-годишен работник, предаде БНР.

Коментари

Новини Варна