Варна 15°
fallback
България
11:49 | 16 юни 2016
Обновен: 00:36 | 22 май 2024

Отровните печурки от 10 дни на пазара

Възможно е гъбата да е двойник

По материала работи: Слав Велев

Култивираните печурки, за които има съмнение, че са отровили трима души, са на пазара от 10 дни. Това съобщи Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция за безопасност на храните пред Нова телевизия.  

От тях са взети четири сборни проби, които ще бъдат изследвани за наличие на токсини. Гъбите са описани по количества и са на отговорно пазене във веригата, допълни той.  

За случай с отравянето на трима души, консумирали печурките, ще бъдат информирани всички държави - членки на ЕС, по европейската система за оповестяване за опасни стоки.  

Вчера от голяма верига за хранителни стоки съобщиха, че производителят е полска компания.  

Кулински съобщи, че това е първият случай в практиката на агенцията на отравяне с култивирани гъби. Възможностите са две - да става дума за отровен двойник или печурката да е поела токсини от подпочвени води, например. Въпросът е да стигнем до първоизточника и да няма случай на повтаряемост, каза Кулински.  

Според пострадалите те са сложили в ястието само една гъба, която била по-голяма от останалите, се разбра от репортаж на телевизията.

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback