IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
14:33 | 25 юни 2016
Обновен: 03:32 | 18 април 2024

В Асеновград пресъздават средновековния живот в региона

Местността край параклиса "Св. Трифон" ще бъде огласяна от звън на мечове и щитове

По материала работи: Борис Проданов
В Асеновград пресъздават средновековния живот в региона

Община Асеновград и Историческия музей в града, за пета година организират Средновековен панаир, който чрез жива история пресъздава по автентичен начин средновековния живот. В специални шатри участниците показват културата, бита и занаяти, въоръжение и снаряжение на средновековния човек живял някога в този регион.


Освен всичко опитваме се да създаден атракция за днешните хора, които могат да се включат във всички дейности - да си отсечат монета, на която е изобразена Асеновата крепост, да стрелят с лък, да яздят кон, да се включат в средновековна битка или дуел и сами да си изплетат гривна или накит, разказа за БТА Иван Дуков, директор на музея в Асеновград. Той уточни, че идеята е да пресъздадат периода на Второто Българско Царство.


В рамките на два дни местността край параклиса "Св. Трифон" ще бъде огласяна от звън на мечове и щитове, от търговски възгласи и занаятчийски демонстрации - иконопис и живопис, тъкане на кори, тъкане на стан, грънчарство, монетосечене, плетене на ризници, свещолеене и обработка на кожа.


БТА

Коментари

Новини Варна