IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
13:29 | 1 юли 2016
Обновен: 07:30 | 18 май 2024

Павел Христов: Електронното управление в държавата се регламентира с пакет от законопроекти

Създадени са условия в българските лични документи да се въведе т.нар. „чип“, при желание на гражданите

По материала работи: Слав Велев
Павел Христов: Електронното управление в държавата се регламентира  с пакет от законопроекти

Готов е пакетът от законопроекти, който ще регламентира електронното управление в държавата. Това съобщи на среща с журналисти варненският депутат Павел Христов и отбеляза, че през последните няколко месеца се е работило много активно в тази посока. „Последните 15 години, под една или друга форма, всички агенции и ведомства на държавната администрация са изхарчили над 3 млрд. лв. за системи, оборудване, хардуер, софтуер, лицензи, без да имаме интегрираност между тях и без да имаме работещо решение от край до край за гражданите и за бизнеса. Новите промени ще създадат условия за гражданите и за бизнеса да могат да се идентифицират електронно в системата на държавата. Създадени бяха  две централизирани структури – държавна агенция „Електронно управление“ и държавно предприятие „Единен системен оператор“ - които оттук насетне ще имат грижата за цялостната координация и интеграция на всички усилия, проекти, средства и ресурси за изграждането на работещи системи за нуждите на държавата. Създаването на държавна агенция „Електронно управление“  на пряко подчинение на министър председателя ще реши проблема с координацията между ведомствата и ще успее да създаде т.нар. системен интегратор, чрез който най-накрая да имаме ясна визия всичките средства за какво са разходвани и какви са необходимите усилия от тук нататък, за да работи тази система“ – подчерта Павел Христов.


Той отчете също, че са създадени условия в българските лични документи да се въведе т.нар. „чип“, при желание на гражданите. 

 

Полина Петрова

Коментари

Новини Варна