IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
13:02 | 10 юли 2016
Обновен: 03:57 | 18 април 2024

Бум на туристи в парка на танцуващите мечки край Белица

19 женски и 7 мечока радват посетителите, входът е безплатен

По материала работи: Юлиян Атанасов
Бум на туристи в парка на танцуващите мечки край Белица

Все повече туристи посещават парка за танцуващи мечки край Белица. От 1 април през него са минали над 5000 души. Истинският бум на туристи се очаква през отпускарските месеци юли и август. Четириногите обитатели на мечия парк са 26. Паркът е разположен в Южна Рила в местността Андрианов чарк на 12 км. от Белица. В него живеят 19 женски мечки и 7 мечока. Повечето от тях са живели в робство. За щастие, на мечките вече не им се налага да танцуват по нагорещени повърхности, нито да носят халки на носа. Край Белица те за пръв път могат да почувстват и демонстрират своите диви инстинкти и вродено поведение.

 

Всяка от мечките в парка идва със своята собствена история. Две от тях са слепи. Повечето имат рани от халките, които са носили на носа. Други пък, свикнали да бъдат вързани на синджир, трудно могат да се отърсят от това и обикалят в радиус от 2 метра.Виолета е най-възрастната в парка. На 35 г. тя няма козина на няколко места по тялото си поради болест, причинена от продължителния период на тормоз и недохранване. Състоянието й се подобрява доста след приемането и в парка. Поради младостта си 11-годишният Боби е използван от бившия си стопанин за борби с хора.  Гледачите в парка са направили хралупи, за да може хищниците да се чувстват като у дома си. Мечките вече не само правят свои хралупи, но и са се научили да спят зимен сън.

 

Причината за наплива на туристи е 11- километровият ремонтиран път от Белица до самия парк. Предвижда се да бъде сложен монитор, на който ще се показват клипове и снимки за обитателите на парка, ще се направи и място за отдих. В момента достъпът е безплатен, но се обмисля и въвеждането на входна такса. Специално за децата пък ще бъде изграден голям обучителен център и сектор с детски площадки и атракциони.

bgonair.bg

Коментари

Новини Варна