IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
16:35 | 13 юли 2016
Обновен: 04:03 | 18 април 2024

Плащат ни най-малко в целия ЕС, едва €4 на час

Страната ни зае последната позиция по заплащане в частния сектор

По материала работи: Пламен Янков
Плащат ни най-малко в целия ЕС, едва €4 на час

България заема последната позиция в ЕС по заплащане в частния сектор. Българите получават едва по 4 евро и 10 цента на час.

 

Днес в Дюселдорф германският институт за макроикономика и конюнктурни изследвания (към фондация "Ханс Бьоклер") представи резултатите от свое актуално проучване за заплащането в частния сектор през последната година.

 

От представеното изследване става ясно, че най-скъпа излиза работната ръка в Дания. В частния сектор там работодателят плаща средно 43 евро за един час труд. В тази сума е включено брутното възнаграждение, както и осигуровките за работника.

 

Директно след Дания се нареждат Белгия, Швеция и Люксембург. Германия, както и през миналата година, заема осмо място с около 33 евро на час.

 

Почти същата е цената на труда и в частния сектор в съседна Австрия. А средната стойност за час труд за целия Европейски съюз е 29 евро и 50 цента.

 

Интересното тази година е, че частните фирми в Словения, която се присъедини към ЕС през 2004, вече плащат повече, отколкото компаниите в Гърция и Португалия, които членуват в Общността от над три десетилетия. В Словения цената на един част труд е средно 15 евро и 80 цента, съобщи БНТ.

 

България, заедно с Румъния, за съжаление отново са на опашката. Румъния е на предпоследно място с 5 евро среден разход за един час труд, а България заема последната позиция с 4 евро и 10 цента на час - лоша новина за хората, живеещи в страната, и добра за чуждестранните фирми, които продължават да откриват свои офиси в България.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна