В момента изкупната цена на дините е добра, но производителите нямат необходимите количества, за да реализират продажба. Килограм от сладкия плод се търгува от 26 ст/кг до 29 ст/кг. на едро, а на дребно стига 60 ст/кг. Това каза за „Агрозона“ Димитър Христов, производител на дини от Любимец. Добивът обаче тази година е много нисък заради градушките през пролетта и достига 4 т/дка при средни добиви от 8 т/дка. Димитър Христов отглежда общо 20 дка дини – 10 дка на открито и 10 дка под найлони. Така успява да осигури пазар не само в началото на сезона, а и по-късно.
Заради лошото време тази година се е наложило да пръска между 8 и 10 пъти. Имаме куп разходи, като започнем от арендата, обработката с машини, пръскането, семената и подложките, отглеждането на разсада в оранжерии. Производствените разходи на декар скачат до 300 лв. Работната ръка за товарене на дините в камиони е 15 лв/тон и още толкова за разтоварване.Арендаторите в областта кандидатстват за европейски субсидии, като твърдят, че не само земята, а и продукцията е тяхна, казва производителят: „Правят го без наше знание и получават пари за аренда и за производство.“, и уточнява: „Нямаме друго какво да правим тук в Любимец. Дините са основното препитание на 80% от хората.“ Преди десетина години с дини у нас са засадени 48 014 декара, а с пъпеши 22 675 дка. През 2015 г. обаче дини сме отглеждали на 32 120 дка, а площите с пъпеши са се свили 4 пъти до символичните 6 540 декара. Произведени са почти 60 хил. тона дини и малко над 7 хил. тона пъпеши.
http://agrozona.bg
Коментари