IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
11:01 | 27 юли 2016
Обновен: 04:27 | 18 април 2024

МВнР: Електронната система за консулски услуги работи в лабораторни условия

Преди около година Европа даде половин милион лева, за да се изгради

По материала работи: Пламен Янков
МВнР: Електронната система за консулски услуги работи в лабораторни условия

Система за милиони левове в помощ на хилядите българи в чужбина - извън строя. Въпреки че официално е факт, проблемите с електронните услуги не спират. Преди около година Европа даде половин милион лева, за да се изгради система за електронни консулски услуги.

 

С тях българите зад граница трябваше да могат да подават документи за лични документи онлайн, вместо на хартия, съобщава Нова тв. Петър е един от милионите българи, избрали чужбина пред България. Живее на остров Крит. За 17 години зад граница няколко пъти е подменял личните си документи. И всеки път взимал отпуск, за да пътува до консулството и да има лична карта навреме.

 

Преди година България получава половин милион лева европейски пари, за да изгради електронна система, с която да облекчи живота на Петър и всички българи, живеещи в чужбина. Днес системата работи, но не съвсем. Петър прави 16 неуспешни опита да въведе данните си. Отговорът на Външно министерство е, че „системата работи в лабораторни условия и се изчистват малките бъгове”. Финалният вариант ще стане факт в началото на 2018 г.

БГНЕС

Коментари

Новини Варна