IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
15:57 | 31 юли 2016
Обновен: 04:32 | 18 април 2024

5 пъти повече птици за половин век

ЕК е стартирала инициатива за наблюдение и предоставяне на информация за пазара на телешко, говеждо и свинско месо

По материала работи: Юлиян Атанасов
5 пъти повече птици за половин век

Най-сериозен ръст в броя на животните в света има при птиците, които за 50 години са нараснали с повече от 5 пъти. Това сочат данните на Световната организация за прехрана ФАО. От 4.2 милиарда през 1963 г. , броят им вече е достигнал 21,7 млрд. При свинете увеличението е 2,5 пъти от 400 млн. на 1 млрд. броя, докато при говедата и овцете ръстът е доста по-слаб. Междувременно стана ясно, че ЕК е стартирала инициатива за наблюдение и предоставяне на информация за пазара на телешко, говеждо и свинско месо – Месна обсерватория. По нейни данни за първото шестмесечие на 2016 година износът на говеждо месо и живи животни в ЕС надвишава вноса, като с това се продължава тенденцията от 2010 година. Ежегодно вносът е малко над 300 хил. тона, докато износът миналата година достигна почти 600 хил. тона.

 

Забраната за внос на месо в Русия продължава да оказва негативно влияние върху сектора в ЕС, особено върху свиневъдството. Въпреки очакванията за рекордно висок внос на свинско от страна на  Китай,  все  още  не   се наблюдава пълна компенсация на загубените пазари.

 

По данни на щатското министерство на земеделието USDA – ERS търговията на меса и месни продукти между САЩ и ЕС през 2016 г. е ограничена. САЩ продължава да притежава конкуренти предимства при производството и търговията  на говеждо месо на световния пазар, като очакванията са за 9% ръст на износа от САЩ в сравнение с 2015 година. Основните им конкуренти при говеждото месо продължават да са Австралия, Канада, Нова Зеландия. В същото време износът на свинско и пилешко от Бразилия се влияе положително от търсенето в Русия и от силния долар. Въпреки това обаче, производството на свинско и пилешко среща трудности поради по-ограниченото предлагане на царевица и съответно по-високите цени на фуражите, уточняват от Центъра за икономически анализи на селското стопанство (САРА).

http://agrozona.bg/

Коментари

Новини Варна