IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
14:42 | 2 август 2016
Обновен: 07:09 | 18 май 2024

Заловиха мозъка на ало-измамниците у нас

Арестуван е при съвместна акция на полицейските дирекции от Пловдив, София и Плевен

По материала работи: Пламен Янков
Заловиха мозъка на ало-измамниците у нас

Считаният за мозъка на телефонните измами в България Димитър Серафимов-Келеша и братовчед му Серафим Серафимов са арестувани при съвместна акция на полицейските дирекции от Пловдив, София и Плевен.


Новината бе съобщена в града под тепетата на съвместна пресконференция на Районна и Окръжна прокуратура и полицията.


Келеша и братовчед му са от плевенското село Градище, а двамата тартори на ало-измамниците са арестувани, след като преди 2 седмици ужилили две възрастни жени от Пловдив.


Първа изгоряла 90-годишната баба Еленка, която дала скътани за погребение 1000 лв., трябвало да предаде 4800 лв.


След нея жертва на ромския клан станала и друга възрастна пловдивчанка - баба Цвета. Тя получила обаждане от жена, която се представила за нейна племенница от Германия. Съобщено й било, че ще получи 38 000 евро по куриер, но преди това трябва да плати 3800 евро на митницата. След поредица телефонни разговора се стигнало до споразумение баба Цвета да плати 2000 лева. Тя дала парите на таксиметров шофьор, нает по телефона.


Таксиджията се усъмнил, че става дума за телефонна измама, тъй като му било наредено да вземе парите и да ги занесе в Северна България, и той уведомил полицията. Така се стигнало до спецоперацията, завършила с арести.


Криминалистите поставят под наблюдение цялата верига и след няколко дни прибират Келеша и останалите от престъпната схема, в която се оказват синът му Васил и още няколко души от ромския клан Серафимови. При обиските у тях са открити много румънски карти, мобилни телефони и пари.


Във връзка с измамите в Пловдив полицията все още издирва двама от преките извършители - Галя Паскалева и Георги Господинов, които засега се укриват. По случая е образувано досъдебно производство, а съдът вече е постановил най-тежката мярка "задържане под стража" относно Димитър Серафимов-Келеша и братовчед му Серафим.


От началото на 2016 г. до момента в Пловдив и региона са арестувани 17 телефонни измамници, похвалиха се от областна дирекция на полицията. Пловдив е на първо място по брой задържани ало-измамници и по разкриваемост на този род престъпления. Пловдивската полиция разкри за часове и най-крупната телефонна измама у нас, при която двама мошеници успяха да измъкнат 500 000 лв. от баба Еленка от Първомай, като делото вече е в съда и скоро се очакват и присъди.

 

trud.bg

Коментари

Новини Варна