IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
08:57 | 20 септември 2016
Обновен: 14:47 | 24 април 2024

Сметната палата на ЕС излиза с доклад за харчовете по европарите за АЕЦ „Козлодуй“

Последният подобен доклад на одиторите беше направен преди 5 години

По материала работи: Пламен Янков
Сметната палата на ЕС излиза с доклад за харчовете по европарите за АЕЦ „Козлодуй“

Сметната палата на ЕС ще представи оценката си за ефективното харчене на парите за спирането на старите блокове на АЕЦ „Козлодуй“. Последният подобен доклад на одиторите беше направен преди 5 години.

 

До 2020 година ЕС финансира с над 800 милиона евро извеждането от експлоатация на първите 4 блока на АЕЦ „Козлодуй“. Когато Литва, България и Словакия кандидатстваха за присъединяване към ЕС, погребването на общо осем ядрени реактора от първо поколение по съветски модел в атомните електроцентрали „Игналина“ (Литва), „Козлодуй“ (България) и „Бохунице“ (Словакия), беше поставено като условие за членството. В замяна страната ни получи финансови компенсации, освен за дейностите по самото закриване на блоковете, също и за смекчаването на някои от ефектите от загубата на национален капацитет за производство на енергия.

 

Ролята на Сметната палата в Люксембург е да контролира как се харчат тези пари. В предишния си доклад от 2011 година тя имаше забележки, относно финансовото планиране и забавянето на някои от дейностите.

 

Очаква се в днешния доклад европейските одитори да дадат нова оценка за напредъка на България, в ангажимента й да спре реакторите и да съхранява радиоактивните отпадъци. Документът ще даде и прогноза, дали предвидените финансови разходи са достатъчни за изпълнението на тази цел в близките години. 

 

БНР

 

Четете още България ще плати на Русия 400 млн. евро до края на годината заради АЕЦ "Белене"

Коментари

Новини Варна