IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
12:28 | 14 октомври 2016
Обновен: 03:13 | 28 април 2024

До 1 година затвор за системните нарушители в горите

Едва 14% е събираемостта на актовете за нарушения по горите, системите нарушители са около 500

По материала работи: Юлиян Атанасов
До 1 година затвор за системните нарушители в горите

Промени в Наказателния кодекс, които се готвят в момента ще позволят системните нарушители в горите да бъдат наказвани по-строго за деянията си. „В понеделник имахме среща в Министерство на правосъдието по промяна в Наказателния кодекс. Ако тези промени влязат в сила, вече ще има една доста добра превенция. Ние предлагаме доста строги мерки по отношение на тези, които извършват незаконни сечи и ги извършват системно. Имаме над 500 човека, които са системни нарушители”, казва инж. Димитър Баталов, директор на дирекция „Опазване на горите” към Изпълнителната агенция по горите пред агенция Фокус. Новите мерки предвиждат, когато на един нарушител е съставен акт за административно нарушение и наказание съответно и в рамките на 12 месеца той отново извърши такова нарушение, вече няма да бъде наказан с глоба, а с лишаване на свобода до 1 година или с пробация до 2 години. „Минаваме на по-сериозно наказание, което предполагаме, че ще действа по-възпитателно спрямо тези системни нарушители, тъй като голяма част от тях са социално слаби и нямат имот и доходи и нищо не може да им се вземе. Тоест глобата, която им е наложена, не могат да я изпитат на гърба си”, обоснова се той. „Комисията ще продължи работата си следваща седмица и ако тези текстове се приемат от парламента в Наказателния кодекс, ще има коренна разлика и промяна по отношение на превенцията и намаляване на нарушенията в горите”, заяви още инж. Баталов.

 

Едва 14% е събираемостта на актовете за нарушения по горите, системите нарушители са около 500, съобщава още той. По думите му броят на горските служителите е достатъчен, като към регионалните дирекции на горите работят общо 430 горски инспектори. „Те съставят актове, задържат вещите и предметите, послужили за извършване на нарушенията. Броят на горските служители е достатъчен, но събираемостта на голяма част от съставените актове е много ниска – 14%. Това обезсмисля труда на служителите по горите”, отбеляза инж. Баталов.

http://agrozona.bg/

 

Четете още: Дърво се стовари върху мъж от Златоград

Коментари

Новини Варна