IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
12:32 | 18 октомври 2016
Обновен: 07:24 | 8 май 2024

Трафикът на хора в Европа генерира по-високи нелегални приходи от трафика на оръжие и наркотици

Емил Радев: "В ЕС трябва да се вземат мерки, които да генерират тежки осъдителни присъди"

По материала работи: manager
Трафикът на хора в Европа генерира по-високи нелегални приходи от трафика на оръжие и наркотици

Трафикът на хора в Европа генерира по-високи нелегални приходи от трафика на оръжие и наркотици. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ евродепутатът Емил Радев.

 

По думите му това е огромна заплаха както за гражданите на Европа, които стават жертва на трафик, така и за вкарване на нелегални мигранти. "В ЕС трябва да се вземат мерки, които да генерират тежки осъдителни присъди", каза още Радев. „По данни на Интерпол, трафикът на мигранти генерира между 3 и 6 млрд. евро за 2015 г. За същата година България, Румъния и Латвия са в топ 3 от държавите на произход за жертви на трафик“, каза Радев. Според него трафикът на хора засяга и бежанците и мигрантите, които търсят начин да влязат в Европа. „Основно жертвите на трафикантите са икономически мигранти, основно мъже, които решават да използват услугите на трафикантите, за да влязат нелегално в ЕС. Напоследък, обаче, се забелязва все повече икономически мигранти да кандидатстват за убежище с цел легален начин за оставане в ЕС. Особено притеснително е, че 10 хил. лица мигранти са изчезнали в Европа, т.е. службите не знаят къде са“, посочи евродепутатът.


Емил Радев каза още, че българи са най-често и заподозрени за трафик на хора и фалшиви документи заедно с румънци, унгарци и поляци. Жертвите на трафик на хора не се осмеляват да се обърнат към властите за помощ, което силно възпрепятства работата на службите. "Новата агенция на ЕС за гранична и брегова охрана е разработила в тази посока много мерки за борба с трафика на хора и за защита на жертвите", обясни евродепутатът.

 

Коментари

Новини Варна