IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
19:28 | 6 ноември 2016
Обновен: 08:12 | 18 април 2024

ЦИК: Няма драстични нарушения на изборния процес

Всички регистрирани до момента нарушения са в рамките на нормалното и са свързани с организацията

По материала работи: Борис Проданов
ЦИК: Няма драстични нарушения на изборния процес

Няма драстични нарушения на изборния процес, каза за БТА говорителят на ЦИК Александър Андреев. Всички регистрирани до момента нарушения са в рамките на нормалното и са свързани с организацията на изборния ден и упражняването на правото на глас.


Постъпилите сигнали са свързани основно с предоставянето на бюлетините, откъсването на отрязъците, гласуването, при което в някои СИК кабинките за гласуване са били разделени - за президент и за участие в националния референдум. В тези случаи ЦИК разпореди да се гласува на едно място.


Същото се отнася и за секциите, където има гласуване в частични местни избори. Сигнали има и за даване на втората бюлетина, за референдум, едва след като избирателят е излязъл от тъмната стаичка, както и за големите опашки пред СИК. Имало е места, където пликовете за бюлетината на референдума не са достигнали и ЦИК е дала указания за доставяне на нови, посочи Александър Андреев.


В последните часове са постъпили жалби по-скоро от неинформираност от страна на гласоподаватели, които в изборния ден не са се намирали в населеното място по постоянния си адрес, смятайки, че могат да получат удостоверения за гласуване на друго място, което законът не позволява. Тези сигнали вече са над 180, но в голямата си част са в изброените рамки. При подобни обърквания ЦИК информира своевременно гражданите за това къде могат да гласуват, каза Андреев.


В една от секциите в РЮА не са достигнали бюлетини за президентския вот и там ЦИК е приела протоколно решение да изпрати образец на бюлетината, който да бъде отпечатан и предоставен на гласоподавателите.


БТА

 

Вижте още: ЦИК още не е взела решение за удължаване на изборния ден след 21 ч.

 

Коментари

Новини Варна