IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
19:13 | 24 януари 2017
Обновен: 11:39 | 25 април 2024

Румънска фирма е причина за опашките на Дунав мост

На месец през Дунав мост 2 преминават около 25 000 ТИР-а

По материала работи: Борис Проданов
Румънска фирма е причина за опашките на Дунав мост

Стана ясна причината за струпването на товарните автомобили и големите опашки от месеци насам на „Дунав мост 2“ при Видин. Причината за недоволство от страна на шофьори и превозвачи е дейността на румънска фирма, която действа в нарушение на всякакви европейски закони. Споразумението за съвместния граничен контрол е подписано през 2013 година.

 

Оттогава до лятото на 2016 г. няма съществени проблеми с трафика. На 26 август 2016 г. след моста преди българския изходящ граничен контрол се настанява румънската фирма „Национална компания за администриране на пътна инфраструктура”. Така започват проблемите и опашките, предаде БГНЕС.


От три платна на излизане, камионите са принуждавани да минават на едно платно, за да им продава тази фирма винетки и да ги мери за извънгабаритен товар. Това отнема най-малко 10-12 минути на камион. Поставянето на тази фирма там е в нарушение на Шенгенския граничен кодекс. Наредбата за ГКПП /2009 г./, съобразена с европейското законодателство – съгласно чл. 21 от регламент 562 на ЕС, ясно показва кои служби могат да изпълняват контрол на вътрешни граници.

 

Не може фирма да извършва дейност преди граничния контрол. На практика тя задължава всички камиони, влизащи в Румъния, включително и европейските, което е нарушение, да си купят винетка. А всъщност те са още на българска територия. Ако българските гранична полиция намери укрити лица или контрабанда, камионът бива задържан. А той вече е с платена винетка за Румъния и му е задействано разрешителното.

 

Този камион се проверява на единственото платно, а зад него се натрупват километри камиони и изнервени шофьори, които основателно протестират. Според запознати, разполагането на тази фирма изобщо не е съгласувано с нашите гранични власти. На тях им е казано, че така е било решено от смесеното българо-румънско дружество „Дунав мост Видин – Калафат“ АД.

 

На месец през „Дунав мост 2” преминават около 25 000 ТИР-а.

 

Още по темата: Протестиращи шофьори продължават блокадата на Дунав мост при Видин

 

Коментари

Новини Варна