IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
12:24 | 2 март 2017
Обновен: 04:49 | 18 май 2024

Сирийците, обвинени в тероризъм, били бити от служители на ДАНС

Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим бяха арестувани през февруари

По материала работи: Деян Михайлов
Сирийците, обвинени в тероризъм, били бити от служители на ДАНС

Тримата сирийци, които са обвинени в тероризъм, са били бити от служители на ДАНС.

 
Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим бяха арестувани през февруари 2016 година. Те са обвинени за това, че са искали да се присъединят към терористичната групировка ИДИЛ. Подсъдимите са със бежански статут, придобит в Германия.
 
Днешното заседание по делото започна с изявление на двама от подсъдимите - Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим. Фади обясни, че при разпита му със служители на ДАНС, който беше осъществен със съгласието на съда, е бил разпитван за хода на делото, а не както е било заявено, че темата ще е друга.

 

На тази беседа са го притиснали непряко да направи самопризнания, като по този начин щяла да му бъде намалена присъдата. По думите на Фади  един от разпитващите обаче е бил същият служител, който е нанесъл побой над другите двама подсъдими в Свиленград.
 
Обвиняемият Ясим също е бил разпитан, но от служители на ГДБОП без предварително да е дадено съгласие от съда. Ясим сподели пред съда, че са се опитали да го накарат да каже "нещо" срещу двамата му приятели, за да си "помогне". 
 
Съдебният състав ще изиска от началника на Софийски централен затвор справка за това кои са служителите, разпитали двамата сирийци и какъв точно е бил предметът на беседите. Заседанието по делото продължава с разпит на вещо лице.


dariknews.bg

Коментари

Новини Варна