IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
08:48 | 3 март 2017
Обновен: 03:26 | 21 април 2024

Стотици тръгнаха към връх Шипка рано, рано на 3 март

110 хил. туристи са посетили монумента през миналата година

По материала работи: Борис Проданов
Стотици тръгнаха към връх Шипка рано, рано на 3 март

От ранни зори на връх Шипка идват ентусиасти, които искат да посрещнат националния празник в традиционен дух. Времето на върха тази сутрин, макар и с ниски температури, е като че ли по-благосклонно - показват се първите лъчи на слънцето.

 

През 2016 година през Шипка са минали 110 хил. туристи, каза директорът на Националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа" д-р Чавдар Ангелов.

 

Поколения музейни работници са се грижели Паметникът на свободата да има приятен и огледен вид, разказа той.

 

"Предстои ремонтът и консервацията на бронзовата фигура на лъва, предстои да изработим технически проект за консервация и реставрация на цялата сграда. За лъва тази година се надявам, че ще започнат да го правят. За ремонта на паметника изисква подготовка", обясни д-р Ангелов.

 

От следващата седмица ще започне монтирането на системата за видеонаблюдение, която ще гарантира допълнително сигурността в района на монумента.

 

"Определено мога да кажа, че интересът към Паметника на свободата и към останалите музеи в региона расте. Това може само да ни радва и съм сигурен, че националното чувство у българина като че ли се пробужда отново", добави директорът на Националния парк- музей.

 

Той посъветва всички, които днес ще посетят мястото, да се облекат по-добре. Екип от 21 души ще се грижи за организацията, а на върха ще раздават и значки, посветени на Паметника на свободата.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна