IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
16:26 | 3 март 2017
Обновен: 19:29 | 29 април 2024

Развяха огромен трикольор по скалите над гара Бов

По традиция платът за знамето е дарение, а ушиването му е дело на доброволци

По материала работи: Борис Проданов
Развяха огромен трикольор по скалите над гара Бов

От върха на 100-метрова скала над Гара Бов за 3 март се развя огромен, 70-метров български трикольор. Това е четвъртата година, когато националният трибагреник се извисява на скалите, информира БНТ.

 

Повече от половин час трима алпинисти спускаха по отвесната скала 70-метровия флаг в бяло, зелено и червено. За разлика от предишните години, сега нямаше бурен вятър, а организаторите приложиха нов метод на окачване.

 

Инициаторът на поставянето на трибагреника, Боян Новков обясни, че знамето ще бъде спуснато по нов начин, за да се запази, да не се скъса и да го имаме за повече дни.

 

По традиция платът за знамето е дарение, а ушиването му е дело на доброволци.

 

Стотици хора от цялата страна дойдоха да съпреживеят паметното събитие, ознаменувано с топовни гърмежи, песни и хора. Една от тях - Лора, каза: "Мястото му е нависоко, да се вижда от влака, от пътя, от хората, които минават по дефилето и колкото по-близо до Бог, толкова по-добре".

 

Специални гости бяха 40 войводи в национални носии и двойничка на Райна Княгиня, които придадоха неповторим колорит на празника.

 

Константин Петров е дошъл с приятели от Бургас. "Пропътували сме 300 километра, за да дойдем и да уважим мероприятието", каза той.

 

Председателят на сдружение "Пазители на българщината" Христо Димитров обясни, че участието в подобни инициативи с националния флаг, българска музика и хора, български дух да се чувства навсякъде. "Ето това за мене е 3 март", каза Димитров.

 

Досега след свалянето на големия флаг, той се разделяше на стотици малки знамена, които украсяват къщите в Бов.

 

Един от дарителите - Евгени Сакалов заяви, че иска знамето да се съхрани, защото имало предложение и Жеравна да има знаме. "Затова аз държах това знаме да се съхрани, да се използва едновременно и за там", каза Сакалов.

 

Тази година знамето от Бов ще се превърне в пътуващ символ на Освобождението на България от турско робство и ще обиколи и други паметни места в страната.

news.bg

 

Четете още: Герджиков: Българите имаме морален компас, завещан от дедите ни

Коментари

Новини Варна