IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
09:03 | 5 март 2017
Обновен: 08:36 | 20 април 2024

Задава се фалстарт и с учебниците за 2-ри, 6-и и 8-и клас

Новите книги може да пристигнат и в pdf формат, но ще са готови на 15 септември 2017, уверяват от МОН

По материала работи: Юлиян Атанасов
Задава се фалстарт и с учебниците за 2-ри, 6-и и 8-и клас

На 15 септември т.г. първолаците най-после ще получат нови учебници. Но дали и второкласниците ще могат да се похвалят със същото? След драмите около новите учебници за първи и пети клас, които така и не бяха подготвени навреме, фалстарт се задава и при втората "порция" нови книги - тези за втори, шести и осми клас, пише в. „Сега”. Възможно е учениците да ги получат дори в pdf формат, но те ще бъдат доставени за началото на новата 2017/18 учебна година, уверяват от просветното министерство след среща с Асоциация "Българска книга". Въпреки оптимистичната трактовка обаче отсега е ясно, че времето няма да стигне.

 

Според новия училищен закон първи по нови учебни програми започнаха да учат първолаците и петокласниците - през 2016/17 г. Новите учебници за тях обаче не бяха подготвени навреме и затова с тях ще бъдат зарадвани бъдещите ученици в 1-ви и 5-и клас. Сега наред за нови учебници са учениците от втори, шести и осми клас - за тях новите учебници трябва да са готови на 15 септември 2017 г., следват децата от 3-ти, 7-и и 9-и клас, които трябва да имат нови книги през 2018/19 г. и т.н.

 

Миналата седмица, след пореден разговор с асоциацията, от МОН съобщиха, че съкращават от 6 на 4 месеца срока, в който трябва да бъдат оценени и одобрени проекто-учебниците за 2-ри, 6-и и 8-и клас. Причината е в това, че заповедта за стартиране на процедурата за тези три класа е издадена на 28 април 2016 г. Оттогава тече едногодишен срок, в който учебниците трябва да бъдат написани и издателите да подадат документи за участие в конкурса. По тази причини оценяването и одобрението им няма как да започне преди края на април 2017 г. Ако от МОН оценяват подадените проекти за 6 месеца, колкото е максималният законов срок, то процедурата ще се проточи до октомври, т.е. ще се наложи ново отлагане с цяла една година. Затова от министерството са решили да приключат оценяването до август, наемайки и външни оценители, за да може в първите дни на септември да започне вторият етап на оценката на учебниците - от учителите, за пригодност за прилагане в клас.

 

От МОН посочват, че периодът, в който ще работи контролната оценителна комисия, ще бъде съкратен, както и срокът, в който готовите проекти ще бъдат доставени в училищата, за да могат да бъдат одобрени от учителите. "Издателите ще получат в самото начало на процедурата по оценяване и одобряване и кодовете, по които училищата избират учебници", казват оттам и подчертават, че ще подготвят и график за дейностите, свързани с оценяването, одобряването, отпечатването и доставката на учебниците.

 

Простата сметка обаче показва, че оценката от МОН ще приключи в края на август, т.е. за оценка на новите учебници от всички учители в страната, които преподават на втори, шести и осми клас, ще има само 15 дни. Освен това през тези 15 дни одобрените проекти трябва да бъдат отпечатани от издателствата и доставени до класните стаи - нещо, което граничи с невъзможното. Затова и издателствата се застраховат, че "ако възникнат някакви логистични затруднения при доставката на хартиените екземпляри, първите уроци ще бъдат предоставени от издателствата в pdf формат още на 15 септември т.г.".

 

За да не се получи подобно напрежение през следващата година, МОН вече публикува заповед за откриване на процедура за оценяване и одобряване на учебници за трети, седми и девети клас и по чуждоезиково обучение за 2018 г., твърдят от министерството. И тук обаче са възможни проблеми, защото проектите следва да постъпят в МОН докъм 20 март 2018 г., след което от ведомството да ги оценят (за 6 месеца или за 4 месеца - все още не е ясно). В най-добрия случай това означава, че ще има месец и половина за оценяване на учебниците от учителите и за разпространението им, което пак изглежда доста рисково.

Четете още: Самолет кацна аварийно на Летище София

Коментари

Новини Варна