IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
17:33 | 5 март 2017
Обновен: 18:04 | 3 май 2024

Рокади в агенцията по лекарствата ще да доведат до сътресения

Това посочва председателя на Регионална фармацевтична колегия София-столична Венелин Сапунджиев

По материала работи: Борис Проданов
Рокади в агенцията по лекарствата ще да доведат до сътресения

Столичните фармацевти са против промени в ръководството на Изпълнителната агенция по лекарствата. Това се посочва в позиция до медиите от председателя на Регионална фармацевтична колегия София-столична магистър-фармацевт Венелин Сапунджиев.

 

Позицията е във връзка с информация за възможни промени в ръководството на агенцията. Сапунджиев предупреждава, че подобни промени биха довели до сътресение в сектора. Това неминуемо щяло да се отрази върху дейностите на медицинските специалисти в сектора и опазването на здравето на българското общество.

 

Венелин Сапунджиев изтъква, че през последните две години и половина Изпълнителната агенция по лекарствата е стабилна. Тя работи добре с всички от фармацевтичния сектор. Били прекратени порочните практики за подпомагане на определени фирми и проверките с цел преразпределение на пазара на аптеките.

 

Решенията се вземат по законосъобразност, не се толерират определени икономически субекти. При работата са водещи експертността и професионализмът. Имало и реално сътрудничество с други организации от фармацевтичния и здравния сектор, посочва Венелин Сапунджиев.

 

Той подчертава, че до този момент агенцията не е имала и толкова активна международна дейност. Това личало както по отношение на Европейската агенция по лекарствата, така и относно Световната здравна организация и съвместните им проекти и дейности.

 

Сапунджиев отчита, че е постигната целта агенцията да работи експертно, професионално и с еднакви правила за всички. Към момента работата й видимо не се повлиявала от политически и лобистки интереси.

 

Фармацевтите намират за притеснителен факта, че с политическите промени в страната, се обмисля и прави кадрова реорганизация в институции с нормативно вменена високоотговорна функция, свързана с опазването на човешкото здраве. Те питат как да очакват, че агенцията по лекарствата ще работи добре и питат след изборите пак ли ще се правят рокади.

 

Сапунджиев предупреждава, че подобни промени засягат целия сектор - всички практикуващи фармацевти, фирмите-производители, търговци на едро и дребно с лекарствени продукти, както и пациентите. Причината е, че агенцията осъществява контрола по производството, вноса, съхранението и отпускането на лекарствените продукти, клиничните изпитвания, безопасността на медицинските изделия.

 

В фармацевтична колегия София-столична членуват над 2300 магистър-фармацевти, работещи във всички направления на фармацията - открити и болнични аптеки, в представителства и дистрибуторски компании, в институции и университети, занимаващи се с производство на лекарствени продукти, клинични фармацевти.

 

Като неин председател Венелин Сапунджиев изразява пълната си подкрепа за настоящия директор на агенцията по лекарствата доц. Асена Стоименова и екипа й. Той посочва, че е воден от постигнатия напредък в утвърждаването и спазването на нормативните правила и експертността при работата с всички от фармацевтичния сектор.

 

Сапунджиев изразява надеждата си политиците да следват здравия разум и да се водят от хуманни цели в името на обществения интерес, а не от краткосрочни конюнктурни цели.

news.bg

 

Четете още: Министър Бозуков ще участва в заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

 

Коментари

Новини Варна