IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
12:40 | 9 март 2017
Обновен: 21:30 | 20 април 2024

Местят съдебните зали на Карловския съд във физкултурен салон

Причината е критичното състояние на сградата

По материала работи: Деян Михайлов
Местят съдебните зали на Карловския съд във физкултурен салон

Съдебните зали на Районния съд в Карлово се местят във физкултурен салон на Техникума по механотехника "Братя Евлоги и Христо Георгиеви". До решението се стигна по време на заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС).

 

Причината за преместването на съда е критичното състояние на сградата. Физкултурният салон ще бъде използван за съдебните зали.

 

Деловодствата и кабинетите пък ще бъдат преместени в частен дом, който е бил предвиден за ДКЦ, така че в сградата има обособени помещения за кабинети. Въпросната сграда ще се ползва срещу месечен наем от 4000 лева.

 

"Договорът е за две години, но с опции за прекратяване или удължаване", разясни пред журналисти Юлиана Колева, член на Комисията по управление на собствеността към ВСС.

 

По думите й, ситуацията в Районен съд-Карлово е много критична. "Специалистите твърдят, че всеки ден оставане в тази сграда носи риск за магистратите, за служителите и хората, които посещават съда по различни поводи", коментира Колева.

 

Няма възможност за ремонт на тези сгради, които ни бяха предложени от общината и областта управа.

 

Още тези дни започва преместването на съда. ВСС е изпратил екип на място. Осигурени са специалисти за преместването на IT техниката и климатиците.

 

Юлиана Колева изтъкна, че ще се търси трайно решение. Ще се направи експертиза доколко е възможно Съдебната палата в Карлово да бъде укрепена. По думите й, след започване на изкопни работи на банка, намираща се в близост до палатата, са настъпили нови разцепвания. Затова е нужно ново техническо обследване на сградата на съда.

 

Ще се търсят и решения за ситуирането на нова Съдебна палата. Предложени са били сгради, държавна и общинска собственост, които обаче също не са в добро състояние и изискват ремонти. След като се огледа положението на всички сгради, ще се вземе решение. По всяка вероятност обаче това няма да приключи в рамките на този състав на ВСС, тъй като мандатът му изтича.

news.bg

Коментари

Новини Варна