Варна 14°
fallback
Икономика
17:38 | 28 август 2017
Обновен: 09:01 | 15 май 2024

Близо 90% от зеленчуковите консерви се произвеждат с български зеленчуци

Една трета от плодовете, които се преработват в консервните предприятия, не са произведени у нас

По материала работи: Ставри Таргов

Близо 88 хиляди тона пресни плодове и 103 хиляди тона зеленчуци са преработени през миналата година у нас. 66 процента от плодовете за консерви са българско производство, 18 на сто  - доставени от ЕС, а вносът от трети страни е девет на сто.

 

Статистиката за зеленчуците е по-добра за българските производители. Почти 90 процента от зеленчуковите консерви са с български зеленчуци.  

 

Най-преработваните продукти са череши, ябълки, домати и пипер. Едва 24 процента от консервите от плодове остават на българския пазар, останалото се продава в чужбина.

 

Българите купуват близо половината от произведените у нас зеленчукови консерви, като останалите количества са изнесени в чужбина или все още стоят на склад, сочат още данните на земеделското министерство.

БНР

Автор на статията:
Ставри Таргов
0 коментара
fallback
fallback