Варна 14°
fallback
Икономика
09:15 | 28 юни 2021
Обновен: 17:16 | 29 април 2024

Шофьорските неволи на П.Г.: КАТ ми прибра 2 пъти пари за една и съща глоба!

Случаят не е единичен, а системна грешка

По материала работи: Ставри Таргов

Разбрах вече защо от КАТ миналата година са събрали 116 млн. лв. от глоби. Защото хората плащат по два пъти, както ми се случи и на мен.

Това разказа читателят на „Труд” П. Г. и предостави на редакцията платежните документи (Имената, адреса и ЕГН-то, банковите сметки на човека, както и марката и номера на автомобила му са заличени умишлено).

Цялата история започва на 25 януари 2020 г. със снимка от лазерна камера на тринога, поставена край село Сопот на пътя София-Варна. С автомобила си П. Г. минал оттам с 62 км/ч, вместо с разрешените 50 км/ч.

За нарушението Областната дирекция на МВР в Ловеч съставила електронен фиш серия „К” №3498026 и на шофьора била наложена глоба от 50 лева. В края на юни миналата година П. Г. случайно научил, че има такъв електронен фиш на негово име и помолил в КАТ да му го връчат.

Прочел го и видял, че в него е посочен IBAN на банкова сметка в БНБ на Фонда за безопасност на движението, на който до 14 дни трябва да бъдат преведени 35 лв. - тоест само 70% от глобата.

Чрез електронно банкиране сумата била издължена на 1 юли 2020 г. И от този ден П. Г. решил, че е приключил своето вземане-даване с КАТ.

Преди 10-ина дни читателят на „Труд” отишъл в едно от софийските РПУ-та, за да си подаде заявление за лична карта. И там му казали, че има неплатена глоба от електронен фиш на КАТ. Номерът бил същият - 3498026, нарушението - пак от Ловешко, а и глобата от 50 лв.

Любезно П. Г. бил поканен да се издължи до 2 седмици, за да плати само 35 лева. Човекът с половин уста казал, че вече е платил тази глоба, но оттам му отговорили с твърда логика: „И да сте платили, плащането ви не е отразено в нашата система и няма да ви обслужим”.

И ето, че с квитанция от 15 юни 2021 г. глобата по един и същи електронен фиш на КАТ била платена втори път. Разликата била само, че парите били преведени по друга банкова сметка с различен IBAN на името на областната дирекция на МВР в София, известна още като СДВР.

„Труд” се свърза за коментар с бивши и настоящи катаджии, от които успяхме да разберем, че случаят не е единичен, а е системна грешка. Тя се повтаря от 2017 г. насам и засега няма сила на земята, която да я поправи.

Част от плащанията, извършвани чрез електронно банкиране, въобще не фигурират в компютрите на полицията. МВР не знаело за много от сумите, отиващи към БНБ. Хората трябва да си пазят бележките и да ходят да се разправят по гишетата. Най-масово по два пъти плащали нарушителите с глоби от 50 до 100 лева, докато за по-големи суми длъжниците успявали да се преборят.

Впрочем - един от мотивите, с които омбудсманът Диана Ковачева поиска, а през март Конституционният съд „отмени” вземането на книжка и спирането на колата от движение заради неплатени глоби, бе точно скапаната система за отчет на глоби на КАТ, в която „плащането не е отразено”.

По данните на същата скапана система МВР продължава да отказва административни услуги - да приема заявления за документи, за регистрация на коли и за какво ли още не.

Вместо да си оправят компютрите, от МВР са решили, че им е по-лесно да публикуват на сайта си „Указания за реда за възстановяване на средства, внесени за погасяване на задължения за нарушения по ЗДвП и Кодекса за застраховането”.

Има и специален раздел за електронните фишове от серия „К”, от който излиза, че ако някой е внесъл сумата по посочената в самия фиш сметка на Фонд за безопасност на движението в БНБ, после едва ли не трябва да я внесе втори път и по сметка на МВР.

Но това може да се поправи, ако напише молба до шефа на местното РПУ или до шефа на дирекция „Планиране и управление на бюджетна на МВР” и едната от двете суми да му се върне.  

Автор на статията:
Ставри Таргов
глоба към КАТ плащане 2 пъти
1 коментара
fallback
fallback