IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
12:00 | 26 май 2022
Обновен: 22:18 | 28 април 2024

Европроучване: Драстичен скок на нивата на пестицидите в храната ни

Коментар от Европейската комисия засега няма

По материала работи: Ставри Таргов
Европроучване: Драстичен скок на нивата на пестицидите в храната ни

87% от крушите, отглеждани в Белгия, имат остатъци от пестициди

Замърсяването на плодовете и зеленчуците, произведени в ЕС, с най-токсичните пестициди, се е увеличило значително през последното десетилетие, сочи ново проучване, публикувано във вторник.

Изследването на групата Pesticide Action Network Europe, цитирано от АП, установява, че европейските граждани са били изложени на „драматично увеличение“ както на честотата, така и на интензивността на остатъци от пестициди.

ЕС има строги правила относно пестицидите и по-рано заяви, че иска да намали наполовина употребата им до 2030 г. като част от целта си да намали емисиите на парникови газове до нула до средата на века.

Противно на данните от изпълнителната власт на ЕС, показващи 12% намаление на по-опасните пестициди през 2019 г. в сравнение с периода 2015-2017 г., докладът „Забраненият плод” твърди, че употребата им действително се е увеличила с 8,8%.

Европейската комисия не направи коментар пред АП.

Най-опасните пестициди принадлежат към така наречената група кандидати за заместване, за които ЕК е посочила като проблемни и трябва да бъдат заменени с по-малко вредни вещества. Някои от тях са свързани с риска от развитие на рак, сърдечни проблеми и други сериозни заболявания.

„Използването на най-опасните пестициди в Европа всъщност нараства, а не намалява. Законите се игнорират и потребителите са изложени на нарастваща вълна от излагане на химикали“, казват изследователите.

Общо 97 170 проби от плодове са включени в анализа за 2011-2019 г. Започвайки със степен на замърсяване от 18% през 2011 г., тя се увеличава до 29% през 2019 г., със средно 53% ръст на замърсяването за 10 години.

Докато плодовете на кивито бяха почти без капка от тези вещества преди 10 години, около една трета сега са замърсени, а половината от всички проби от череши са положителни за пестициди през 2019 г., в сравнение с 22% през 2011 г.

„Често храната показва множество остатъци от две или повече от тези токсични вещества едновременно“, казва активистката Саломе Ройнел. „Това ясно показва, че правилата за заместване никога не са били прилагани от държавите членки, и че те не са поели отговорността си да защитят потребителите."

Според изследването половината от произведените в Европа круши са били замърсени с цели пет такива вещества, а цифрата достига 87% за крушите, отглеждани в Белгия, пише 24 часа.

Коментари

Новини Варна