IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
14:20 | 3 март 2024
Обновен: 16:41 | 27 април 2024

Ако ни стиска: От 300 лв. до 500 лв. излиза почистването на тристаен апартамент от фирма

Услугата е поскъпнала със 17%

По материала работи: Ставри Таргов
Ако ни стиска: От 300 лв. до 500 лв. излиза почистването на тристаен апартамент от фирма

Цялостно основно почистване на тристаен апартамент около 90 квадратни метра излиза около 500 лева. Това научи „Телеграф“ от фирми, занимаващи се с тази дейност.

Обичайно тази услуга е търсена при настъпване на пролетта и преди великденските празници от хората, които нямат достатъчно време да поддържат жилището си сами.

Цената обаче може да е по-ниска и по-висока в зависимост от степента на замърсяване и размера на жилището.

Справка в интернет сочи, че за тази услуга се искат минимум 300 лева. Ако има по-силно замърсяване, се начислява допълнителна сума. Услугата обхваща кухня, като се забърсват шкафовете външно, по желание и срещу допълнително заплащане се избърсват и шкафовете отвътре.

Също така се измива дограмата, вътрешно и външно, и банята. Праха от мебелите и стените, ключове и контакти, подове и тераси, врати и каси.

Фирмите предлагат и абонаментно почистване, като то струва за жилище от 50 квадрата 60 лв. за посещение един път в седмицата, а за два пъти седмично цената е 100 лв. За по-големи апартаменти сумата расте до 180 лв. за двуседмично почистване на жилище до 150 квадрата.

Услугата включва почистване и измиване на пода, освежаване на меката мебел, външно забърсване на електроуреди и кухненски шкафове, почистване и дезинфекция на баня, измиване на тераси и подреждане.

Фирмите предлагат и еднократно почистване на жилища след ремонт. Цената в този случай е на квадратен метър и е от 4 до 8 лева в зависимост от замърсяването, а ако имотът е над 150 квадрата, е по договаряне.

Според последните данни за цените на услугите най-голямо увеличение за последната година има при почистването – със 17 на сто към края на миналата година спрямо същия период на 2022 г.

След тях по увеличение се нареждат дейностите по охрана и разследване, където ръстът е с 10 на сто. Спад на цените на услугите е отчетен единствено при морския транспорт, сочи статистиката.

Коментари

Новини Варна