IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
10:24 | 15 август 2014
Обновен: 10:11 | 24 април 2024

БНБ разреши някои банкови дейности на КТБ и ТБ "Виктория"

БНБ разреши някои банкови дейности на КТБ и ТБ "Виктория"

По материала работи: Златина Добрева
БНБ разреши някои банкови дейности на КТБ и ТБ "Виктория"

Българска народна банка (БНБ) дава възможност на Корпоративна търговска банка АД (КТБ) и ТБ "Виктория" ЕАД (бивша Креди Агрикол България) да погасяват свои вземания по кредити чрез прихващане от сметки на кредитополучателите при тях, след като Управителният съвет на централната банка позволи на двете банки да осъществяват някои банкови дейности за целите на погасяването на кредити.
Двете банки ще могат да изпълняват някои платежни операции, свързани с погасяването на взети от тях заеми, но това ще е възможно само от сметки на кредитополучатели в същата банка или от сметки на техни съдлъжници или поръчители. Операциите са разрешени за кредити, отпуснати преди 1 юни тази година.
„В интерес на институциите и на техните длъжници по кредити“ е КТБ и ТБ „Виктория“ да извършват „платежни операции за целите на погасяване на кредити към банка, поставена под специален надзор, от сметки при същата банка на кредитополучателя, на негови съдлъжници или на негови поръчители“, гласят решенията на УС на БНБ, публикувани на сайта на финансовата институция.
Освен това БНБ позволява на двете банки да осъществяват „безкасови операции по обмен на валута, когато такива са необходими за целите на погасяване на кредити“.
Същевременно обаче централната банка дава да се разбере, че прехвърлянето на вземане на влог в банка, поставена под специален надзор, може да бъде счетено за недействително, тъй като се заобикаля размера на гаранцията по влогове, определен от Закона за гарантиране на влоговете в банките, или пък може да се увреди интересът на кредитора.
Същевременно от централната банка задължават управляващите банката квестори да заличат обезпеченията по кредити към КТБ и "Виктория", които бъдат напълно погасени. При частично издължаване по заем с повече от едно обезпечение може да се освободи някое от обезпеченията, но само в случай, че кредитът остане обезпечен с ликвидни и качествени обезпечения. Техният размер се определя след извършване на актуална оценка и е не по-малко от 130% от размера на вземането по кредита, пише още в решението на БНБ.
investor.bg

Коментари

Новини Варна