IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
12:35 | 20 август 2015
Обновен: 20:33 | 8 май 2024

Обменяме автоматично финансова информация с други страни

Възможността е заложена в проект за промени в ДОПК

По материала работи: Юлиян Атанасов
Обменяме автоматично финансова информация с други страни


 

Автоматичен обмен на финансова информация с редица държави и регламентиране на задълженията за събирането, проверката и предоставянето ѝ от страна на българските финансови институции. Това предвижда проектозаконът за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), публикуван за обществено обсъждане до 1 септември 2015 г.
Промените се налагат, за да може автоматичният обмен на информация да бъде ефективно осъществен по отношение разкриването на банкова, застрахователна и професионална тайна, пише dnes.bg.
С проекта за промени в националното законодателство се цели въвеждането на европейски директиви, касаещи задължителния автоматичен обмен на информация в областта на данъчното облагане. Страната има задължението на страната в срок до 31 декември 2015 г. да приведе националното законодателство в съответствие с разпоредбите на директивите на Брюксел в тази насока.
Законопроектът отразява и разпоредбите на подписаното между българското правителство и правителството на САЩ на 5 декември 2014 г. в София споразумение за подобряване спазването на данъчното законодателство в международен аспект и въвеждането в действие на Закона за спазване на данъчното законодателство на САЩ при откриване на сметки в чужбина (Foreign Account Tax Compliance Act, т. нар. FATCA).
Споразумението бе ратифицирано от българския парламент през април 2015 г. и влезе в сила след обнародването му в Държавен вестник на 26 юни 2015 г.
Чрез транспонирането на европейските норми ще се регламентира особен вид административно сътрудничество между България, държавите членки на Европейския съюз (EС), трети страни и Европейската комисия (ЕК). Става дума за осъществяването на автоматичен обмен на финансова информация.
На държавите, приели директивите, България ще трябва системно да предоставя финансова информация в областта на данъчното облагане, касаеща местни лица, за данъчни цели, без отправено искане и на предварително определени интервали от време.
„Автоматичният обмен на финансова информация като специфична форма на контрол се предприема с оглед на зачестилите през последните години все повече трансгранични случаи на данъчни измами и укриване на данъци както в рамките на ЕС, така и в световен мащаб. Доходите, които не се декларират и не се облагат с данъци, водят до значително намаляване на националните данъчни приходи", коментират авторите на промените.
Какво още предвиждат промените в ДОПК можете да прочетете в Investor.bg

 

Коментари

Новини Варна