IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
20:52 | 21 август 2015
Обновен: 17:50 | 18 април 2024

Близо 7 000 колонки на бензиностанции са били препломбирани в цялата страна

Нарушения са открити засега при 10 уреда

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка БГНЕС

Министърът на икономиката Божидар Лукарски съобщи, че до момента близо 7 хиляди колонки на бензиностанции в цялата страна са препломбирани. В Бургас той присъства на подобна проверка и пломбиране на колонки на бензиностанция.

Проверката, която беше направена от Агенцията за метеорологичен и технически надзор, не показа нарушение на нормите, съобщи БНР.

В петък следобед са били препломбирани 6 800 колонки, като процесът е много интензивен и продължава, поясни министър Лукарски:

Основните моменти, в които има манипулация, са свързани с неточността на разходомерите т.е. въртящият момент на маркуча, така най-грубо казано. Нарушения са открити - 10 колонки към петък сутринта.

Данните за повече нарушения към настоящия момент са може би малко повече, но да кажем, че около 10-тина са колонките, които сме запечатали, поясни министърът на икономиката.

Министър Лукарски подчерта, че има проблем с манипулации на сървърите в бензиностанции, което по закон не се проверява от Агенцията за метеорологичен и технически надзор. Според него, по този начин също се ощетяват потребителите:

Другото, което пак е проблем на нормативната уредба, е, че фирмите, които извършват ремонтите, са несертифицирани. Съответно ние ще подготвим предложение  и би следвало да се изгради нормативна уредба, която  да ги сертифицира, защото и там би могло да се допусне някаква злоупотреба или манипулация, добави  той.

Проверките сочат още, че 58 разходомера на 7 000 колонки са дали отклонения, като всички те са били забранени за употреба до преминаване на ремонт, както и до следваща проверка на агенцията и ново пломбиране.

Черно море

Коментари

Новини Варна