IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
09:24 | 28 август 2015
Обновен: 18:53 | 25 април 2024

Ръстът на икономиката ще достигне 2% през 2015 г.

"Икономиката се развива по-добре от първоначалните ни прогнози", сподели Горанов

По материала работи: Златина Добрева
Ръстът на икономиката ще достигне 2% през 2015 г.

Икономическият растеж на България през 2015 г. ще бъде около 2%, или доста над последната официалната прогноза на Министерството на финансите за 1.4%. Това каза финансовият министър Владислав Горанов пред "Капитал".


"Икономиката се развива по-добре от първоначалните ни прогнози, при които беше планиран бюджетът за тази година. Очакваме тенденцията да се задържи", каза той. Според министъра темповете на растеж при потреблението са незадоволителни, но благодарение на по-големите правителствени разходи, които предстои да бъдат направени през второто полугодие заради приключването на програмния период, би трябвало да повлияе положително на икономиката.


Той също така смята, че за да успее страната ни да достигне растежа на Румъния (3.8% през второто тримесечие), трябва да се заимстват някои неща оттам - структурните реформи, основно в съдебната система. "Имаше реформи в България, които не само закъсняха, не само не се развиха в правилната посока, а дори имаше отстъпление през 2013 и 2014 г. А без необходимите структурни реформи, които трябва да направим, няма как да постигнем желания растеж", смята Горанов.


Министърът очаква приходите в бюджета в края на годината да са между 800 млн. и 1 млрд. лв. повече от планираното в бюджета за тази година. "Не е учудващо, че има такива резерви при приходите. Ние сме една от икономиките с най-голям сив сектор и усилията, които се полагат сега, не могат да се сравняват с "разградения двор" през 2013 и 2014 г. Там месеци наред нямаше дори директор на митниците", добавя той. Според него поне 90% от допълнителните приходи са благодарение на мерките, свързани с повишаването на събираемостта. Останалото - на икономиката. "Структурата на БВП не предполага да събираме приходите, които събираме. Допълнителните средства реално се взимат от сивия сектор", смята Горанов. Пазарът на контрабандни цигари се е свил почти двойно през последните месеци, след като преди това е достигал 30%.


Министърът очаква приходите от ДДС в края на 2015 г. да са с около 1 млрд. лв. повече от предходната година. Тогава постъпленията от този вид косвен данък достигнаха 7.264 млрд. лв., като планът за годината беше изпълнен едва 94.4%, или номинално изоставане от 430 млн. лв. Събираемостта на акцизите към средата на август е 315 млн. лв. над нивото от миналата година, или ръст от 12%. "За съжаление не можем да се похвалим с напълно автоматичен контрол, за да намалим човешкия фактор при контрола на акцизните стоки. Но правим всичко възможно чрез нормативни и практически решения да се справим", каза Горанов.
По актуалната тема с цената на горивата министърът е на мнение, че надценките там са твърде големи и това трябва да бъде проверено от КЗК. "Надценката в крайната цена на горивата е доста по-голяма от другите европейски държави. Това не е незаконно, но трябва да ни накара да се замислим, че има някакво изкривяване", добавя министърът. Според Горанов КЗК трябва да си свърши работата, защото "това е органът, който трябва да брани конкуренцията".


Относно проблемите в Гърция и българските банки с гръцки собственици министърът смята, че процесът на консолидация между тях ще подобри ефективността им. "Проблемите, които собствениците на тези банки срещат в Гърция, вероятно ще ги накара да търсят начини да продадат бизнеса си в България. Не изключвам възможността до няколко години освен консолидация между гръцките банки в България да видим и продажби на други банки", добавя той.


В обширното интервю финансовият министър засяга темите, свързани с фалита на КТБ, работата на регулаторите, състоянието на активите в банковата система, бъдещето на България като част от Европейския съюз и др.

 

Коментари

Новини Варна