IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
21:34 | 24 септември 2015
Обновен: 10:45 | 24 април 2024

Финансовият министър ще настоява за увеличаване на разходната част на бюджета за 2016 г.

Горанов не даде прогноза какъв ръст на икономиката за 2016 г. очаква

По материала работи: Юлиян Атанасов
Финансовият министър ще настоява за увеличаване на разходната част на бюджета за 2016 г.

„Амбицията ми е дефицитът в държавния бюджет за следващата година да е 2% от БВП, сега той е 3 процента", заяви финансовият министър Владислав Горанов във Варна. Всеки лев от дефицита на бюджета през последните години е свързан с дълг и затова ще настоявам за увеличаване на разходната част за 2016 г. и за търсене на всякакви възможни допълнителни източници на приходи, допълни той.
Финансовият министър не даде прогноза какъв ръст на икономиката за 2016 г. очаква, но посочи, че темпът на растеж в приходната част на бюджета за тази година е много добър и към вчерашна дата, без приходите по линия на европейските програми, са събрани 1,6 млрд. лв. повече спрямо същия период на миналата година.
Според Горанов засега няма опасност от прекомерни разходи, свързани с издръжката на бежанците: „Не сме подложени на този риск, на който са подложени някои централноевропейски държави, които са по една или друга причина обект на по-голям бежански натиск, пише КРОСС. Със сигурност бюджетът може да поеме това, което се очаква като риск или като квоти, които се обсъждат като разпределение. Естествено, има и апокалиптични сценарии за десетки милиони хора, които искат да дойдат на европейския континент, което, ако се запази пропорцията и квотите, за България означава десетки, стотици хиляди хора, което ще бъде предизвикателство, но ние не очакваме тези апокалиптични сценарии да се състоят, най-малкото защото тогава вече няма да говорим за бежанска вълна, а за действително миграционни потоци, които могат да бъдат регулирани с други методи".
 

Коментари

Новини Варна