Варна 13°
fallback
Икономика
21:52 | 18 декември 2015
Обновен: 10:54 | 24 април 2024

Лимитите за болниците не били причина за дългове

Около 2,5 милиона лева ще е дефицитът в НЗОК в края на годината, обяви Петър Москов

По материала работи: Борис Проданов

Лечебните заведения не са натрупали задълженията си към края на годината заради неизплащане на надлимитната дейност от страна на Здравната каса. Това каза Петър Москов, министър на здравеопазването, по време на парламентарния контрол.

Методиката, по която НЗОК плаща на болниците от март насам, предвижда незаплащане на дейност, извършена над твърдия определен бюджет. Това обаче не се е отразило на дълговете на болниците, тоест болниците не трупат нови дългове вследствие на лимитите, обясни здравният министър в отговор на въпрос на депутата от БСП Емил Райнов.

Относно дълговете на болниците за периода ноември 2014 – октомври 2015 година Москов даде отчет, че за лечебните заведения с над 50 на сто държавно участие те възлизат на 371,2 милиона лева, от които просрочия за 141,3 милиона лева. Москов обясни, че за някои големи болници просрочията са нараснали заради набавянето на нова модерна апаратура.

Около 2,5 милиона лева ще е дефицитът в НЗОК в края на годината, обяви още Москов.

Относно данък "вредни храни" Москов заяви, че във връзка с предложението за въвеждането му у нас са направени всички финансови и здравни анализи за България.

Министърът изтъкна, че подобни фискални мерки са срещали съпротивата и острата реакция на хранителната индустрия във всяка една държава, която е приела подобен подход. Москов заяви от парламентарната трибуна, че ефект на този данък върху потреблението има. Данъкът работи и променя потреблението, заяви той. В 11 европейски държави под различна форма е въведена допълнителна финансова тежест върху определен вид храни, съдържащи вредни съставки, аргументира се за пореден път министърът на здравеопазването.

Реимунизациите на 6-годишните деца започват от 20 декември тази година, информира в отговор на въпрос Москов. По думите му доставката от Турция в България се очаква два дни преди това. Вече е осигурена ваксината за новородените, отчете още здравният министър.

dnes.bg

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара
fallback
fallback