IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
10:09 | 14 януари 2016
Обновен: 14:14 | 19 април 2024

Износът на пшеница расте силно през последните месеци

Експортът на ечемик, рапица и царевица продължава да намалява

По материала работи: Юлиян Атанасов
Износът на пшеница расте силно през последните месеци

Силен ръст на износа на пшеница за последните няколко месеца отчита Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Експортът на ечемик и рапица обаче продължава да се свива.За периода от 1 юли 2015 г. до 10 януари т.г. са били изнесени над 1,1 млн. т пшеница спрямо малко над 698 хил. т за същия период година по-рано, сочат данните на ведомството. Увеличението е от 58,6% на годишна база.Същевременно за същия период износът на ечемик и рапица се стопява със съответно 35 на сто и 44 на сто до 118,5 хил. т и 88,3 хил. т.

 

През последната седмица през пристанище Варна, откъдето традиционно се осъществява основна част от износа на зърнени и маслодайни култури, са изнесени 44,5 хил. тона пшеница, докато експортът на ечемик и рапица остава в застой за поредна седмица, отбелязват от ведомството.От началото на настоящата маркетингова година досега през Пристанище Бургас са експортирани 6 хил. тона пшеница, а износ на ечемик и рапица все още не е реализиран, посочва се още в доклада на министерството.

 

За периода от 1 септември миналата година до 10 януари износът на царевица се е свил с над 70 на сто на годишна база до 285,3 хил. т, докато експортът на слънчоглед е нараснал с близо 5 на сто до 88,1 хил. т.Към 6 януари средните изкупни цени на фуражна пшеница и ечемик остават без промяна спрямо предходната седмица, докато тези на хлебна пшеница, царевица, рапица и слънчоглед се понижават с между 0,3% и 1,4% на годишна база.

 

Изкупните цени на повечето от наблюдаваните основни зърнени и маслодайни култури се движат над нивата отпреди една година. По-значителен ръст на годишна база се отчита при царевицата, слънчогледа и рапицата (с между 13% и 20,9%), а по-слабо изразен - при фуражната пшеница и ечемика (съответно с 3% и 5,1%).Изключение прави средната изкупна цена на хлебната пшеница, която е с 1,7% по-ниска спрямо година по-рано.

Коментари

Новини Варна