IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Икономика
16:33 | 8 февруари 2016
Обновен: 14:12 | 11 май 2024

КЕВР планира пет проверки в сектор „Електроенергетика“ през 2016 г.

Общо 27 планови инспекции на лицензианти ще направи регулаторът през годината

По материала работи: Борис Проданов
КЕВР планира пет проверки в сектор „Електроенергетика“ през 2016 г.

Пет планови проверки „на място“ в сектор „Електроенергетика“ ще извърши Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) през 2016 година. Основната цел е да бъде проверено как се спазват условията на издадените лицензи на енергийните дружества, допълват от регулатора.


Критерий при избор на дружествата е дали им е правена проверка през последните две години, както и подадени жалби и сигнали.


В допълнение през тази година ще бъдат направени и седем проверки на големи и средни дружества от сектор „Топлоенергетика“, при които също ще се проследи спазването на условията на издадените лицензи. В обхвата попадат дружества, които не са проверявани в последните три години.


През тази година енергийният регулатор ще извърши и седем планови и тематични проверки в сектор „Природен газ“, става ясно още от съобщението. Три от тях ще са за изпълнението на лицензите, а останалите – тематични. При подбора на дружествата в този сектор са отчетени редица критерии, сред които броят на потребителите, финансовите резултати, стойността на дълготрайните активи и годината на последната проверка.


Предвидени са още и осем проверки за ВиК сектора. Основание за това са установени значителни неизпълнения на бизнес плановете на част от дружествата в сектора, както и растящият брой жалби срещу тях.


От КЕВР допълват, че освен 27-те планови проверки на дружества, чиито имена обаче не се уточняват, ще бъдат извършвани и извънредни проверки при получаване на сигнали за нередности, публикации за нарушаване на лицензионната дейност и при възникване на „извънредни обстоятелства от важен обществен интерес“.


В края на януари председателят на КЕВР Иван Иванов съобщи пред депутатите от парламентарната комисия, която наблюдава работата на регулатора, че през второто тримесечие на 2015 година в КЕВР са получени почти 1 700 жалби от граждани. 1113 от тях са за сектор "Електроенергетика".


investor.bg

Коментари

Новини Варна