Варна 11°
fallback
Общество
18:23 | 21 септември 2018
Обновен: 10:19 | 25 април 2024

Обмислят улесняване при изписването на скъпоструващи лекарства

Джипитата искат и удължаване на срока на валидност на зелената рецепта, който в момента е 7 дни от издаването й

По материала работи: Пламен Янков

Да се улесни изписването на скъпоструващи лекарства, което се извършва посредством протоколи, предложиха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Пред Дарик от организацията обясниха, че идеята е джипитата да спрат да преписват данните от протоколите върху отделна рецепта, каквато е практиката към момента.

Промените се отнасят до Наредба 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарства, която не е обновявана от 2014 г., обясни пред Дарик д-р Румен Алексов от сдружението. Според джипитата това била процедура, която бави пациентите от една страна и създава условия за неволни грешки от страна на общопрактикуващите лекари.

 

Той разясни и правилата сега: "Назначава се протокол или от специализирана комисия, или от специализирана клиника, който се заверява в Районните здравноосигурителни каси, след което се донася при нас, общопрактикуващите лекари най-често, да бъдат преписани данни от протокола върху една друга бланка, която е рецепта". "Ние предлагаме да няма такова разкарване, или такова преписване. Да може директно назначеното лечение по протокола пациентът да може да го получи в рамките на шест месеца, за колко се издава и самия протокол", поясни д-р Алексов.  

Джипитата искат и удължаване на срока на валидност на зелената рецепта, който в момента е 7 дни от издаването й. "Много често пациентите идват при нас, когато им е удобно, а купуват лекарствата, когато имат възможност. Ние предложихме 30 дни да е валидността на рецептата", мотивира предложението д-р Алексов.

Друго от предложенията гласи лекарствата за хронични заболявания при диспансеризация да се изписват за половин година.

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback