IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
16:40 | 15 февруари 2022
Обновен: 23:45 | 18 май 2024

Спасиха контузен алпинист в Пирин

Пострадалият е планински водач, който е бил с турист чужденец

По материала работи: Ставри Таргов
Спасиха контузен алпинист в Пирин

Снимка bTV

Щастлива развръзка след тежката спасителна акция в Пирин. Планински спасители успяха да открият алпинист, подхлъзнал се на висока скала и да спасят живота му.

Акцията продължи през цялата нощ. Екипите стигнаха до пострадалия мъж, преодолявайки изключително труднодостъпен терен.

Вчера в края на работния ден дежурният планински спасител получава сигнал за турист в беда. Инцидентът е на северната стена на връх Вихрен. Тя е една от най-опасните. Започва безпрецедентна спасителна акция, като 21 спасители тръгват към върха.

„Акцията си протича много тежко, много е рискована. Мина се през лавинни участъци, докато се слезе на хижа „Бъндерица“, обясни Методи Баненски от ПСС-Банско.

Пострадалият е 38-годишният планински водач Дамян Петков. Той е бил с турист чужденец.

„Случи се това, което се случва обикновено при катерене - падане. Като падането е част от катеренето, няма нищо страшно в цялото нещо. Въпросът е, че когато човек има котки на краката си и тези котки влязат в контакт със скалата, може да се получат неприятни травми.

В момента, в който увиснах на въжето, видях, че ходилото ми стои на 90 градуса спрямо нормалната си позиция и разбрах, че ставата се е извадила“, разказа Дамян.

След 10 часа туристите са в безопасност и на топло.

„Поуката е, че човек трябва от своевременно да взима адекватни решения и не трябва да допуска в мислите си по никакъв начин идеята, че нещо може да се случи, защото нашите мисли се материализират. Бях си помислил това, което ми се случи“, добави той.

„На тази стена на Вихрен рядко опитва някой да се катери по това време на годината. Тя е интересна и трудна стена. Навремето експедициите за Хималиите тренираха тук“, добави планинският спасител Методи.

Пострадалият не е имал туристическа застраховка затова ще трябва да си плати за акцията. Само вчера планинските спасители са получили сигнали за 25 пострадали туристи.

Коментари

Новини Варна