IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
11:20 | 7 март 2024
Обновен: 00:48 | 27 април 2024

И дядо Йоан се обяви против синодалната наредба за избор на Сливенски митрополит

Той излезе със съвместна позиция с врачанският митрополит Григорий

По материала работи: Ставри Таргов
И дядо Йоан се обяви против синодалната наредба за избор на Сливенски митрополит

Варненският митрополит Йоан и врачанският митрополит Григорий излязоха със съвместно обръщение, в което посочват, че оттеглят подкрепата си за синодната наредба, която промени правилата за избор на епархийски митрополит в Сливен.

В позицията си те посочват, че са притеснени от разделението, до което е довела наредбата. Тя промени правилата за избор на митрополити в средата на започнала процедура след смъртта на сливенския владика Йоаникий. Това доведе до протести, както и до сезиране на институции. Свещеници от Сливенската епархия настояха и за среща с варненския митрополит, който е и временно управляващ.

По-рано митрополитът за САЩ, Канада и Австралия Йосиф също излезе със становище, в което посочи, че касирането на избора и приемането на наредбата са прибързани и безотговорни решения. Заради това, че не е в България той не взима участие по време на гласуванията.

Още по време на заседанието на висшия клир трима митрополити изразиха особено мнение - ловчанският Гавриил, неврокопският Серафим и видинският Даниил.

Така при повторно гласуване на същата точка се вижда, че петима висши духовници биха гласували против спорното решение, а от другата страна остават седем гласа.

Гласуването е насрочено за 12 и 13 март, а дотогава може да има още отводи. Междувременно главата на БПЦ - Патриарх Неофит остава в болница, съобщава Нова.

Коментари

Новини Варна