IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Общество
18:52 | 27 юли 2015
Обновен: 04:04 | 22 април 2024

300 хиляди лева струва гасенето на пожара в Рила досега

Щетите за природата са в пъти повече

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка БНР

Битката с пожара, който четвърти ден бушува над Рилската света обител в Национален парк "Рила", вече върви в посока напълно загасяване. Около десет са малките локални огнища, в които още има неизгорели дървета и дънери.

Само единият от хеликоптерите на Министерство на отбраната днес е участвал в гасенето от въздуха. Той е извършил три захода с над 20 прелитания. Изключително ефективна е била логистичната работа на другия хеликоптер, предоставен от частната авиокомпания, каза комисар Георги Толин, началник отдел "Държавен контрол" в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Над 300 хиляди лева са преките разходи по погасяването на огнената стихия в защитената територия  за първите три дни. Щетите за природата са в пъти повече. Виновниците за пожарите почти сто процента остават анонимни, каза инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие, според когото най-вероятно бракониери са причинили пожара в резервата "Риломанастирска гора".

В недостъпните участъци на пожара се очаква до няколко дни огънят да бъде напълно потушен, казаха от кризисния щаб. След приключване на гасителните действия ще бъде направен анализ на ситуацията от деня и набелязан план за действие утре, съобщи БНР.

Черно море

Коментари

Новини Варна