IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
19:57 | 27 юли 2015
Обновен: 08:06 | 19 април 2024

НЗОК ще осигури лечение само за 20 болни от миелофиброза

Eдинственото лекарство, одобрено в Съединените щати и ЕС, у нас го няма

По материала работи: Ставри Таргов
НЗОК ще осигури лечение само за 20 болни от миелофиброза

Близки на болни от миелофиброза протестираха пред Националната здравноосигурителна каса. Заболяването засяга костния мозък и му пречи да произвежда кръвни клетки. У нас не е осигурено безплатно единственото лекарство, одобрено в Съединените щати и ЕС. Медикаментът е одобрен и у нас, каза Елена Денкова - дъщеря на страдащ от заболяването.

За съжаление повече от една година не се намира воля това лекарство да бъде осигурено финансово на болните от миелофиброза. Миеофиброза е много тежка болест, тя е диагноза, при която всеки лекар поглежда надолу и казва: "Съжалявам, но не можем да ви помогнем. Намерете начин да си осигурите лекарството в чужбина." Аз не смятам, че в 21 век е цивилизовано да има съществуващо лечение, хората да умират по жесток и мъчителен начин, каквато е болестта, и то да не бъде осигурено. Болестта води до изтощение на организма. Хората се превръщат в затворници в тялото си. Отслабват, няма жизнени сили, далакът и черният дроб спират да работят, а в мига, в който започнеш да пиеш лекарството, това нещо се оправя, обясни Елена Денкова.

Болните от миелофиброза у нас са около 40-50 души. Лечението на един от тях струва между 10-13 хиляди лева месечно. След заседанието на Надзорния съвет на Здравната каса стана ясно, че касата ще може да поеме лечението на 20 от тях до края на годината. Критериите за това обаче не са ясни, съобщава БНР.

Черно море

Коментари

Новини Варна