IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Общество
18:50 | 28 юли 2015
Обновен: 13:53 | 24 февруари 2024

РИОСВ-Русе: Пушекът е от запалени румънски стърнища

Няма химическо замърсяване край Дунава

По материала работи: Борис Проданов
РИОСВ-Русе: Пушекът е от запалени румънски стърнища

Пушекът и неприятната миризма в следобедните часове в Русе се дължат на запалени стърнища след жътва на територията на Румъния. Това установи проверката на РИОСВ-Русе. Установени са повишени количества серен диоксид, но без да превишават пределно допустимите норми. Опасност за населението няма.


БГНЕС припомня, че гъст пушек затисна Русе в ранните следобедни часове, но опитите на институциите в продължение на повече от два часа да установят причината бяха неуспешни.


На тел.112 и в пожарната са постъпили множество сигнали за дим и миризма, но без конкретен източник. Служители от екоинспекцията използваха високите сгради в близост до Дунава, но тъй като пелената от дим бе обхванала почти целия град, не успяха да установят откъде идва пушекът. Според живеещи по високите етажи, задимяването е било най-силно в районана Западна промишлена зона. От пожарната заявиха, че към тях до този момент са постъпили множество сигнали за въпросното задимяване, но без точна локация за пожар на българска територия и затова пожарните коли стоят по местата си.

 

Огнеборците коментираха, че не е изключено да има запалени сухи треви на територията на съседна Румъния и вятърът да е пренесъл дима към Русе. При ясно време Дунав мост е видим, но този следобед само смътно можеха да се различат силуетите на ТИР-овете по него. В късния следобед димът постепенно започна да се разнася, като остана само по най-ниските места в града.

Коментари

Новини Варна