IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
12:38 | 31 юли 2015
Обновен: 10:23 | 6 април 2024

Oсигурителен стаж за пенсия - все по-търсена "стока" на пазара

Със 70% повече са хората се възползвали от това право през първото тримесечие на годината

По материала работи: Деян Михайлов
Oсигурителен стаж за пенсия - все по-търсена "стока" на пазара

Все повече българи купуват осигурителен стаж за пенсия. Данните на НОИ показват, че хората, които са се възползвали от това право през първото тримесечие на годината, са със 70% повече от миналата.
 
Да си навършил годините за пенсия, да не ти достига трудов стаж и в същото време да си безработен. С този проблем се сблъсква и Клавдия Иванова. Цяла година търсила препитание, но без успех.
 
„Никъде не ни искат...и като чуят годините и край. Как няма да се притесниш, нито работа, нито пари, нито пенсия и децата ми даваха пари. То не всеки път ми е удобни и като ми изпратят ме е срам да ги взема", разказва Клавдия.


 
За да излезе в пенсия, жената се принудила да си купи липсващия ѝ осигурителен стаж от 3 години и 8 месеца. Внесла е 3294,42 лева. 

   
Безработицата и новите правила за пенсиониране са сред причините, поради които българите се принуждават да плащат за стаж.

 
 
„Има утежняване на всички критерии за придобиване на правото на пенсия. Увеличава се пенсионната възраст макар и поетапно, увеличава се осигурителния стаж, вноска, естествено, че това кара хората, които имат възраст, да се обърнат към тази опция”, обясни Христина Христова, бивш министър на труда и социалната политика. 
 


Прогнозата на експертите е, че по-големият брой новоотпуснати пенсии  през тази година, ще обърка сметките на НОИ. 


 
„Ако отидем и към финансовите проблеми на НОИ, представете си това означава едно сериозно увеличаване на разходите за пенсия и то за новоотпуснати пенсии”, обясни Христова.  


 
Макар и с 200 лева на месец Клавдия вече се чувства спокойна. 
 


Условието за купуване на стаж е да се внесе цялата сума накуп, а не разсрочено.  

Коментари

Новини Варна