IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
08:20 | 10 януари 2014
Обновен: 08:16 | 19 април 2024

Текстът от НК за затвор за снимка отпада

Текстът от НК за затвор за снимка отпада

По материала работи: Златина Добрева
Текстът от НК за затвор за снимка отпада

Текстът от проекта за нов Наказателен  кодекс, който предвижда затвор за хора, които снимат или записват някого без съгласието му, най-вероятно ще отпадне. Това стана ясно от думите на вицепремиера Зинаида Златанова пред Нова телевизия.
Проектът не е гледан дори на МС, това е обсъждане. Отказваме се от текста, защото консенсусът е много голям, заяви Златанова.
„При такъв широк консенсус от страна на медийната гилдия срещу този текст бих била склонна да се откажа от него”, подчерта Златанова.  Тя обаче беше категорична, че когато се свалят правата на политиците, се свалят и правата на гражданите, които могат да бъдат преследвани и снимани.
Златанова се спря и на историята на поправката в НК. Според нея архивите в Министерството на правосъдието показват, че този текст е бил предложен през 2012 г.
2012 година беше пикът на незаконните подслушвания и ние имахме една голяма нетърпимост към намеса в личното пространство, заяви Златанова. По нейни думи въпросната поправка в НК е била предложена и подкрепена от правозащитни организации.
Новият Наказателен кодекс ще преследва цензурата, стана ясно от думите на Златанова. Така например, ако журналист иска да пусне даден репортаж, но главният му редактор или собственик на медията го цензурира, тогава журналистът трябва да подаде оплакване в прокуратурата.
Тя обясни, че дебатът по този текст ще бъде много интересен за нея и иска да види как ще реагира медийната гилдия.
„Колкото по-малко се възползваме от правата си, толкова по-зле ще живеем”, подчерта Златанова.
По думите на правосъдния министър при законите, както и да бъдат приети, най-важно е прилагането. Тя коментира и идеята в новия НК „доживотният затвор без право на замяна“ да отпадне.
Според Златанова юристите имат консенсус, че текстът трябва да отпадне. Моето лично мнение е, че трябва да отпадне – и като юрист, и като гражданин, каза вицепремиерът.
Тя коментира, че очаква дискусията в Народното събрание по казуса. Според нея това ще покаже дали обществото е готово.
Вицепремиерът Зинаида Златанова определи като „недопустимо“ поведението на лидера на „Атака“ Волен Сидеров във Варна. Извън всякакво съмнение е, че това поведение е недопустимо, още повече от депутат трети мандат, защото народните представители трябва да служат за пример на гражданите, а не обратно, заяви Златанова, цитирана от dnes.bg. Крайно неприемливо е поведението му, категорична е тя.
Златанова подчерта, че би призовала Сидеров да се извини на служителката на Френското посолство, защото „най-малкото е кавалерско”. Вицепремиерът обясни, че има притеснения и от други неща.
Има две неща, които ме притесняват – опитваме се да прехвърлим отговорността на всеки друг, но не и на себе си.
Сидеров не е назначен в НС, той е в парламента по волята на хората, подчерта министърът на правосъдието. Тя обясни и какво е второто нещо, което я притеснява. Имахме такива инциденти и преди с него. Ако се беше реагирало по същия начин, по който сега действа главният прокурор, може би нямаше да стигнем дотук, каза Златанова.
Тя отбеляза също, че нейните възгледи и тези на лидера на „Атака” са диаметрално различни. „Няма как да се чувствам аз зависима от него”, каза тя.

Коментари

Новини Варна