IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
09:22 | 7 юни 2014
Обновен: 08:21 | 19 април 2024

МОН събира мнения на сайта си за закона за училищното образование

МОН събира мнения на сайта си за закона за училищното образование

По материала работи: Златина Добрева
МОН събира мнения на сайта си за закона за училищното образование

Образованието е ангажимент на цялото общество и няма да се правят такива промени, които то не подкрепя. Това каза министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова в тв ефира. Тя обясни, че на официалния интернет сайт на МОН има открит форум за дискусия, в който до 20 юни всеки ще може да сподели мнението си за основни моменти в закона за училищното образование. Тя поясни, че обсъждането ще продължи и след като резултатите  от отговорите и позициите бъдат обобщени. Проф. Клисарова призова за масово участие в дискусията.
По отношение на въвеждането на един учебник министърът заяви: „Трябва да гарантираме един минимум от знания и еднакво образование за всички“. По думите и с един учебник по предмет това може да се постигне. В писането на учебници трябва да участват предимно учители от всички райони и от различни училища, за да бъдат учебниците разбираеми за учениците. Проектите ще се публикуват онлайн и едва след обществено съгласие ще се дават за печат.
Проф. Клисарова поясни, че издателствата ще могат да се конкурират като създават учебни помагала. Така по-напредналите ученици, ще имат възможност да надграждат наученото. „Ще дадем възможност на учителите сами да избират помагалата в зависимост от нивото на класа, от уменията на учениците“, каза министърът.
Анелия Клисарова посочи, че резултатите от националното външно оценяване след VII клас показват напредък в резултатите по математика. Като положителен факт тя отчете и факта, че процента от явилите се на допълнителния модул на матурите е нараснал, което означава, че повече ученици се чувстват подготвени и сигурни в знанията си.

Коментари

Новини Варна