IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
09:39 | 14 август 2015
Обновен: 21:30 | 25 април 2024

10 000 души са поискали бежански статут за 7 месеца

Притеснителното число идва на фона на информации, че се очаква нова, голяма бежанска вълна в Европа.

По материала работи: manager
10 000 души са поискали бежански статут за 7 месеца

От началото на годината в центровете за бежанци са потърсили закрила 9780 чужденци. Това обяви пред БНР зам.-председателят на агенцията Васил Върбанов, пише "Сега". 5200 души са преминали през границата, останалите са заловени във вътрешността на страната. 

Притеснителното число идва на фона на информации, че се очаква нова, голяма бежанска вълна в Европа. На границата на Сирия и Турция има над 3 милиона бежанци. По данни на Върховния комисариат на бежанците към ООН 224 хиляди души са преминали през Средиземно море от януари досега. Сърбия вече обяви, че очаква имигранти да залеят страната, гръцкият премиер заяви, че ситуацията в страната е извън контрол.

"Ако през януари са поискали закрила 1070, сега, през юли, са 1869, което е пиковият момент в историята на агенцията. Това показва, че с всеки изминал месец нараства броят на потърсилите закрила в нашите центрове", твърди още Върбанов. Той обяви, че потокът от мигранти през България не е сериозен, но непрекъснато нараства. България предприема мерки и да изпълни задълженията си за ограничаване на нелегалното преминаване на изхода, като са заловени над 4700. Това до известна степен може да възпре потока през България, като се има предвид, че потокът през Гърция, Македония и Сърбия значително се е увеличил. 

Центровете за бежанци са 67 на сто запълнени. Има места, в които това число е по-високо. Пред "Хоризонт" директорът на транзитния център в Пъстрогор Спасимир Петров заяви, че капацитетът там е запълнен 80 на сто. "Можем да поемем до 300-320 места, в екстремни ситуации може и повече хора. Ако се увеличи броят на бежанците, ще се наложи допълнително персонал", заяви той.

Коментари

Новини Варна