IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Общество
11:03 | 15 август 2015
Обновен: 02:02 | 25 април 2024

В Деня на Спасението да запазим минута мълчание за загиналите медици

Преди 52 години на тази дата 26-годишният д-р Стефан Черкезов спасява 47 души

По материала работи: Златина Добрева
В Деня на Спасението да запазим минута мълчание за загиналите медици

Освен Успение Богородично на 15 август се отбелязва и Деня на Спасението.
 

Преди 52 години на тази дата 26-годишният д-р Стефан Черкезов спасява 47 души, след като ги изнася от горящ автобус. На следващия ден той умира от раните си. От 2004 г. насам на 15 август в много лечебни заведения в страната се отдава почит към д-р Черкезов и към всички медици, които са издъхнали при изпълнение на своя професионален и човешки дълг.
 

С Решение на Министерски съвет от декември 2012 г., 15 август е обявен за Ден на Спасението. С този документ България е първата страна в Европейския съюз, която официално отбелязва паметта и делото на своите сънародници, загинали по време на спасителни акции. За първи път Деня на спасението е отбелязан пред ВМА в столицата, а следващите две години – 2006 и 2007 г., ритуалът е пред бюст-паметника на д-р Стефан Черкезов в двора на областната болница във Велико Търново. Оттогава този ден се отбелязва в десетки болници в цялата страна.

Коментари

Новини Варна